číslo 38/2001
vychází 10. září

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Snové setkání aneb Jak to bylo v Přerově

Skladby Josefa Vejvody (na snímku), včetně ukázek z recenzovaného alba s B. Baileym, si můžete poslechnout v pondělí 17. září po 21. hodině na ČRo 2 - PrahaHudební skladatel, jazzový bubeník a dirigent Josef Vejvoda pochází ze slavného muzikantského rodu. Jeho otcem byl Jaromír Vejvoda, jeden z předních autorů české lidovky, který celosvětově proslul polkou Škoda lásky. Po smrti svého otce se Josef Vejvoda deset let zabýval jeho hudebním odkazem: po tatínkově vzoru založil dva orchestry, dechovou kapelu a Salonní orchestr, s nimiž hrává na nejrůznějších festivalech a koncertech. Kromě toho má ovšem své jazzové trio, jež na sebe před rokem výrazně upozornilo na festivalu v Přerově, kde doprovázelo slavného amerického trumpetistu Bennyho Baileyho. Právě nyní vychází u firmy Radioservis kompaktní disk A Meeting To Build A Dream On (Snové setkání) se záznamem tohoto unikátního vystoupení.

Pravidelným čtenářům Týdeníku Rozhlas jistě neušel rozhovor s Josefem Vejvodou v letošním 34. čísle. Dozvěděli se z něj mj. leccos o okolnostech, za nichž nahrávka vznikla. Jen připomínám, že koncertu Vejvodova tria s bývalým spolupracovníkem hvězd jazzového nebe Dizzym Gillespiem či Quincym Jonesem nepředcházela jakákoli zkouška a že repertoár vystoupení měl v hlavě připraven jen sám Bailey - vše ostatní se zrodilo takříkajíc za pochodu. Je s podivem, že tato skutečnost se na cédéčku promítla jen a pouze v akustické rovině - zvuk skutečně není zrovna na jedničku. Leč to je asi tak vše, co se dá nahrávce vytknout. Členové Vejvodova tria se nesnažili za každou cenu vyniknout a dobře pochopili, že hlavní hvězdou večera je Benny Bailey. A tak je souhru tria citlivých jazzových doprovazečů s hvězdou armstrongovského charizmatu radost poslouchat.

Album A Meeting To Build A Dream On je důkazem toho, že i bezpočtukrát natočené jazzové standardy mohou být živým dokumentem o muzikantském jiskření. Ještě pozoruhodnějším je však generační rozměr desky, vždyť tohle "snové setkání" se odehrálo mezi sedmdesátníkem Baileym, o dvě desítky let mladším Vejvodou a třicátníky Kryštofem Markem a Ondřejem Štajnochrem!

MILAN ŠEFL

(Benny Bailey & Josef Vejvoda Trio: A Meeting To Build A Dream On. CD, 50:30 minut. Vyd. Radioservis)