číslo 37/2001
vychází 3. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Prožij to naplno!

Vedle početných amerických bláznivých snímků se občas na pultech videopůjčoven mihnou i komedie našich evropských sousedů. Bonton Home Entertainment nabízí letní legrácku ze španělské produkce Prožij to naplno!

A jak už to u Španělů bývá, odvíjí se zápletka s lehce sociálním nádechem typickým pro podobné příběhy. Ještě než se ovšem stačí film nadechnout k opravdové sociální agitce (kterou tu nakonec spíše ironizuje), zamíří si to režisér k průměrné komedii. Vcelku pohledný mladý šofér městského linkového autobusu Martin má plné zuby svého utahaného živobytí za volantem a rozhodne se se vším skoncovat. Když nezabere plynový sporák (jelikož den předtím plynaři odpojili plyn), vyleze na vysoký most. Tady je ovšem odchycen podivným mužem, jenž ho nakonec přesvědčí, aby si ještě před smrtí jaksepatří užil. Podepíší spolu zvláštní dohodu plnou finančních výhod, jež podezřele zavání čertovinou.

Režisér César Benítez si střihl komedii na prastaré faustovské motivy, jen je přenesl do současného španělského prostředí. Pustil do cesty Martinova nového blahobytného života krásnou ženu, jež mu poplete hlavu a nechá zapomenout na stereotyp šoférské bídy. Jenže zatímco atraktivní páreček se koupe v šampaňském, trhá taneční rekordy a mrhá dalšími šeky, hodiny odbíjejí svůj nemilosrdný čas. Martin nakonec dopadne o něco šťastněji nežli jeho kolega z Goethova díla, což mj. vzbuzuje pochybnosti o kvalitě scénáře a některých úhybných režijních manévrech směřujících spíše k laciné líbivé komedii. Hlavní role si se slušným výsledkem zahráli Salma Hayeková a Carmelo Gomez.

(ska)