číslo 37/2001
vychází 3. září

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Všichni jsou doma

Český rozhlas 2 - Praha, 16. září, 11.04 hodin

V pravidelném pořadu Všichni jsou doma se tentokráte podíváme do rodiny herce Radoslava Brzobohatého. Doma budou opravdu všichni - manželka Hana Gregorová, dcera i syn Ondřej. A také čtyři psi a mluvící pták loskuták. Ten zasahuje do našeho povídání velice často a také jeho smích doplňuje mnohé historky. Takže se pak smějeme nejen pointě, ale i tomu, jak se loskuták Lojza směje. Občas nás Lojza nachytá, třeba když napodobí mobil, vypráví pán domu. Dělá to velice věrohodně. Když jsem tady byl jednou sám, seděl jsem venku na terase a učil se text. Ale jakmile v domě zazvonil telefon, který jsem neslyšel, náš Lojza spustil: "Raďo, halo. Raďo, halo." Hned jsem věděl, že zvoní pevná linka. Nepřestal, dokud jsem nešel dovnitř a telefon nezvedl.

Radoslav BrzobohatýKdyž jsem se zeptal, jak by vypadalo nedělní dopoledne, kdyby neměli návštěvu, rychle odpověděl Ondra: Brzo ráno bych vstal a uklízel. Víc dodat nestačil, protože byl přerušen smíchem rodičů i loskutáka. Ondřej od pěti let hrál na housle, dnes se věnuje klavíru a na konzervatoři studuje i skladbu a dirigování. Dirigování se mu asi zalíbilo, když sleduje doma maminku, dodává jeho otec opět za všeobecného smíchu.

Pan Brzobohatý po léta žil v Praze na Václavském náměstí. Na Vinohrady do divadla to měl kousek a rád chodil na poslední chvíli. Teď, co je doslova přespolní - za jeho domem jsou pole -, raději odjíždí co nejdříve. Je to pouhých dvacet kilometrů, ale na cestě se může stát cokoliv. Takže teď jsme vždycky všude první. Pro jistotu, vysvětluje paní Gregorová. Také už asi nemá na konci představení tak dlouhé potlesky, protože v Praze se rád vracel z divadla hodně pozdě. Teď, když musí řídit domů auto, už představení nikdy tak dlouho netrvají.

Pan Brzobohatý shrnuje: Já jsem původně pro stěhování z Prahy moc nebyl. Ale dneska jsem rád, že jsme ten krok udělali. Je tady krásně, klid, čistý vzduch, mohu se starat o zahradu a také rád štípu dříví. I proto, jak nádherně voní, ukazuje na vzorně naštípané špalky. To jsem nevěděla, že při štípání vlastně fetuješ, směje se jeho žena a loskuták Lojza se hned přidává.

(ber)