číslo 37/2001
vychází 3. září

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Moderní romské písničky? Triny!

"Na holky z Triny jsem čekal celých těch deset let, co jsem se v Čechách zabýval produkováním desek," uvedl před časem v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas světoznámý český kytarista, skladatel a v devadesátých letech také hudební producent Ivan Král. Debutové album dívčího vokálního tria Triny před prázdninami skutečně vyšlo a na základě jeho opakovaného poslechu nelze než dát producentovi desky Gipsy Streams za pravdu - tak svěží, nikým a ničím nezatížená muzika se v katalozích zdejších hudebních vydavatelství objevuje asi stejně často jako talentovaný člověk v televizním hudebním pořadu Začínáme.

Dívky z Triny se seznámily na pražské konzervatoři na Rejdišti - a právě tam také Romka Iveta Kováčová přiměla své přítelkyně Dagmar Podkonickou a Janu Tyšerovou k založení čistě vokální skupiny orientující se na romské písničky. Do nahrávacího studia Svengali a ke smlouvě se Supraphonem jim pomohl manžel televizní moderátorky Ivety Kováčové Otakar Svoboda, který také oslovil a ke spolupráci přiměl Ivana Krále. Král byl patrně "strůjcem" výtečné doprovodné kapely temperamentních zpěvaček, v níž vedle vyhlášených studiových muzikantů, jako jsou kytarista Peter Binder a baskytarista Aleš Charvát, nalezneme také řadu romských instrumentalistů - jmenujme alespoň hráče na bicí a perkuse Kamilo Kallera (jinak skupina Koa, spolupracující třeba se Zuzanou Navarovou), nebo houslistu Vojtěcha Lavičku z jiné, na romskou hudbu zaměřené formace Álom. Tendence k prolínání několika odlišných hudebních světů však nezůstala jen v instrumentální rovině. Mezi osmnácti písněmi alba je hned několik moderně znějících skladeb, které s Králem napsala Iveta Kováčová, a právě v nich je nejpatrnější snaha zpěvaček z Triny překračovat čistě folklorní stylové rozmezí - romské nápěvy jsou tu rázem konfrontovány s rockem, blues i gospelem - právě v těchto okamžicích slyšíme to nejzajímavější a nejživější z celé desky.

Písničky Ivety Kováčové (na snímku) a skupiny Triny si můžete poslechnout v pondělí 10. září po 21. hodině na ČRo 2 - PrahaPokud jste četli titulní rozhovor Týdeníku Rozhlas č. 32/2001, pořízený s Ivetou Kováčovou, víte, že Triny už přemýšlejí o dalším albu. Bylo by skvělé, kdyby tu příležitosti pevně uchopily. Nejen kvůli dalším písničkám. Má-li dnes přes šedesát procent studentů středních a učňovských škol blízko k pravicovému extremismu, může být existence hudebních skupin, jako jsou Triny, důležitější, než se na první pohled a poslech zdá.

MILAN ŠEFL

(Triny: Gipsy Streams. CD, 49:35 minut. Vyd. Supraphon)