číslo 35/2001
vychází 20. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Anatomie

V našich končinách nebývá k německým filmům důvěra. Komediím se nesmějeme, detektivky nudí. Jiný kraj, jiný mrav. Přesto se v posledních letech objevilo pár snímků, které vzbudily zasloužený zájem. Po filmech Klepání na bránu nebeskou či Lola běží o život jako by svítalo na lepší časy. Takovým příjemným světýlkem je i Anatomie, německý film, který nabízí na kazetách Bonton Home Entertainment.

Režisér Stefan Ruzowitzky si střihl oblíbené téma experimentujících lékařů z prostředí školní pitevny. A jak jinak pojmout podobný příběh než v žánru thrilleru (vzpomeňme na Hráče se smrtí, kde se pro změnu na školní půdě experimentovalo s klinickou smrtí). Ruzowitzkého film začíná vyznamenáním mladé ambiciózní studentky medicíny Pauly, jež je díky svým skvělým výsledkům vyslána na přepychovou univerzitu v Heidelbergu, aby si tu rozšířila vědomosti o anatomii lidského těla. Na akademické půdě se však dějí podivné věci - ztrácejí se studenti a také se zdánlivě nehybnými těly určenými k pitvám není cosi v pořádku. Paula se stále více utvrzuje v podezření, že někteří lékaři (i studenti) jsou členy tajemné antihipokratovské společnosti, jež provádí průzkumy těla bez respektování základních etických pravidel.

Přestože je zápletka filmu poměrně banální a je nabíledni, kterak se budou věci vyvíjet, vystavěl režisér jeho příběh velmi zručně a s úctou k danému žánru. Působivě tu hrají kulisy univerzitního prostředí - obrovské temné posluchárny, dlouhé moderní chodby a odcizenost kovových stolů v pitevně (šikovná práce kameramana Petera von Hallera) a samozřejmě nezbytný detail - skalpel. V hlavní ženské roli se opět blýskla nám známá talentovaná herečka Franka Potenteová, kterou si pamatujeme z filmu Lola běží o život.

JANA PODSKALSKÁ