číslo 35/2001
vychází 20. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 27. 8. 2001 ČT 2 - 21.30

Láska na druhý dotek

Dívka Hugo Dugayová má poněkud nezvyklé zaměstnání, zajišťuje dokonalé vyčištění zahradních bazénů. Při svém putování od domu k domu se často setkává s jejich svéráznými majiteli: jedním z nich je režisér pronásledovaný smrtí svého herce, dalšími jsou gangster Chick Chicalini či fyzicky postižený Floyd Gaylen. Hugo má obvykle velmi rušný den, ale další nečekané starosti na její hlavu navrší otec, věčný narkoman Henry Dugay, a jeho afektovaná manželka Minerva... Komedie převrací známé stereotypy o dokonale fungující rodině, stejně jako paroduje milostné příběhy.

Hrají Alyssa Milanová, režisérův syn Robert Downey Jr., Patrick Dempsey, Malcolm McDowell, Cathy Moriartyová a Sean Penn. Režie Robert Downey Sr.


Úterý 28. 8. 2001 ČT 2 - 20.00

Nejpamátnější záchranné akce

Jsou to výhradně skutečné situace a lidé v nich museli prokázat opravdové hrdinství. Z ledové vody řeky Potomac se přeneseme k divokým mořským břehům Austrálie. Od výbuchu havajské ropné rafinerie přejdeme na floridské letiště, kde se odehrálo drama malého letadla. Přineseme vám svědectví o hrdinských činech, které se podařilo natočit. Každý rok zasahují hasiči na naší planetě proti dvěma milionům požárů. Některé situace překonávají jakýkoliv film žánru science-fiction. Jako třeba v novozélandském Aucklandu, po havárii obrovského tahače s tisíci litry benzinu, který narazil do osobního automobilu...


Středa 29. 8. 2001 ČT 1 - 21.50

Po střechou

Začátkem června letošního roku se na ostravského primátora Čestmíra Vlčka obrátil Úřad veřejného ochránce práv se žádostí, aby se zasadil o řešení bytové situace 20 romských rodin, které zůstaly "zapomenuty" v povodněmi i těžbou zničené městské části Ostravy-Hrušova. Žijí v polorozbořených, plísní a potkany napadených bytech, bez kanalizace a bez veřejného osvětlení. Zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová se o osudy lidí v Hrušově začala zajímat z vlastní iniciativy (do bytové politiky sice úřad nemůže mluvit, ale může se zajímat o problémy stavební a hygienické). Romové v Ostravě totiž ani netuší, že nějaký Úřad veřejného ochránce práv existuje.


Čtvrtek 30. 8. 2001 PRIMA - 19.55

Mrtvola ve studni

Inspektor Barnaby řeší další složitý případ. Ve studni bylo nalezeno tělo Robina Wooliscrofta, který se chystal odjet se svou milenkou na Nový Zéland. Tato žena záhadně zmizela. Jediná, kdo o ní něco ví, je její kamarádka, ale i ta se stává obětí vraždy. Motivy těchto zločinů jsou dlouho zahaleny tajemstvím.

Režie J. Silberston. Hrají J. Nettles, D. Casey, M. Fitzalanová, H. Gordonová, N. Grace, R. Hope, L. Howardová a další.


Pátek 31. 8. 2001 ČT 1 - 22.40

87. revír - Vlna veder

Na rozdíl od předchozího filmu z cyklu o 87. revíru (Sníh) není Vlna veder adaptací McBainova románu. Scenárista Larry Cohen napsal původní příběh, do něhož pouze zasadil McBainovy postavy. Detektivové Carella a Meyer v něm pátrají po nebezpečném násilníkovi, který se soustřeďuje na napadání úspěšných žen. Důležitou ale nezáviděníhodnou roli návnady hraje jejich kolegyně Eileen Burkeová.


Sobota 1. 9. 2001 PRIMA - 21.45

Dva z onoho světa

Pavel Fořt vyučuje hudbu v pedagogickém ústavu. Vede poklidný život, dbá na to, aby nevyčníval z řad spořádaných spoluobčanů oddaných režimu. Tuhle koncepci mu notně naruší bratr, na jehož existenci se pan profesor doposud snažil zapomenout. Nežádoucí sourozenec totiž žije v kapitalistické Americe a nyní po třicetileté nepřítomnosti zavítal na návštěvu staré vlasti. Říká si Peter Forda a působí samé zmatky - zejména proto, že se Pavlovi podobá jako vejce vejci.

Režie Miloš Makovec. Hrají Oldřich Nový, Dana Medřická, Helga Čočková, Jan Tříska, Miloš Kopecký, Rudolf Deyl ml., Stella Zázvorková, Josef Beyvl, Jarmila Smejkalová a další.


Neděle 2. 9. 2001 NOVA - 11.10

Pokus o vraždu

Hlavní postavou příběhu je profesor Trojan, přednosta jedné pražské kliniky, který neprožívá zrovna nejšťastnější období. Jeho kočka byla otrávena kyanidem, nepohodl se se synem Petrem, který se odstěhoval za svou ženou, nadějnou zpěvačkou Evou, do Brna a otce vyhledává, jen když potřebuje peníze, a jako by to nestačilo, někdo po něm večer vystřelí. Trojan to zpočátku považuje za omyl či klukovinu a nesdílí obavy svého okolí. Jenže pak je objeven kyanid...

Režie Jiří Sequens. Hrají K. Höger, S. Budínová, J. Abrhám, J. Brejchová, M. Růžek, Z. Řehoř, J. Hanzlík a další.