číslo 34/2001
vychází 13. srpna

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 20. 8. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 8.15, repríza 16.30

Po cestách andělů

Když se blížil konec srpna, tak náš stařeček na Novém Světě (nad Horním Radíkovem na Moravské Sibiři) říkával: "Kluci, tak to vidíte, prázdniny jsou fuč, a vy jste se tu ani pořádně neotočili. Měli jste si je líp hlídat, aby vám je na křídlech andělé neroznesli." Smysl toho stařečkova žertíku jsem pochopil teprve nedávno. Na výstavě Poslové nebes v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách, protože tam se těch okřídlených chlapíků slétlo bezpočet. Ze všech dob a také všech hodnostních kategorií. Najdete vedle sebe andělíčky strážníčky, anděla světlonoše, anděla blažené smrti, anděla vyfukujícího bubliny lidské marnosti, anděla posledního soudu... Prostě všechny ty podivuhodné bytosti, které přicházejí z iracionálna, aby se staly spojnicí mezi námi, našimi skutky a Universem, Pánem, Spasitelem, Bohem. Mýlil by se ovšem ten, kdo by okřídlená zpodobení nebeských sil chápal jenom v kontextu křesťanství: byla tu už před ním a jsou také v jiných náboženstvích, protože člověk od pradávna považoval nebesa za místo, odkud může přijít pomoc v nouzi nejvyšší, místo přebývání nadpozemských sil, které se mocně podílejí na našem strastiplném a časově omezeném lidském osudu.

Gotický kostel sv. Mikuláše v Kašperských Horách byl vystavěn před rokem 1330Zvu vás na předposlední Výlety s Vltavou. Na předposlední výlety tohoto léta do míst, která jsou uhrančivá nejen krásou přírody, hlubinami hvozdů, tajemnými temnotami jezer, ale také čitelnými - i když mnohdy míjenými - stopami po životech našich předků. Nebudeme sice putovat po stezkách a hradištích Keltů, která tu jsou, ani se nebudeme spouštět do starých štol po stopách dávných hledačů zlata či postávat u ohnivých pecí zmizelých sklářských rodů, jejichž krásné dílo je možné obdivovat v expozicích místních muzeí. Naše kroky nepovede Křemelná, Vydra, zlatonosná Otava či jak se všechny ty řeky, říčky a potoky, střádající poklady šumavských vod, jmenují. Půjdeme po stopách dávných poustevníků, po stopách zázraků, po stopách andělů.

Cílem pěti putování bude Andělíček na vrchu Stráž, zdvíhající se k nebi nad městem Sušice, hrad Kašperk, s dřímajícími vzpomínkami na všechny anděly Karla IV., kostel sv. Markéty v Kašperských Horách se sedmdesáti anděly v interiéru svatyně, kostel sv. Mikuláše - slavný kostel horníků ze širokého okolí s překrásně malovaným dřevěným stropem. Potom se vypravíme do románského kostela na Mouřenci. Kostel s kostnicí a hřbitovem je jedinou stopou po obci, která ještě na začátku roku 1946 netušila, že jejím brzkým osudem bude vylidnění a neodvratný zánik. V tomto kostele je překrásné zobrazení archanděla Michaela převažujícího duše na pozoruhodném torzu gotické fresky Posledního soudu. A poslední putování po stopách andělů nás přivede do Dobré Vody, poutního místa, které je spojeno se jménem poustevníka Vintíře a kde v současné době v ateliéru sochařky paní Tesařové vzniká monumentální skleněný oltářní reliéf.

JAN TŮMA