číslo 33/2001
vychází 6. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Fotr je lotr

Řemeslník osvědčených diváckých fórů Jay Roach (má na svědomí oba díly Austin Powers) rád zkouší nejrůznější odstíny a formy humoru plynoucího z mezilidských vztahů. Je tomu tak i v komedii Fotr je lotr (Meet the Parents, USA), kterou na kazetách nabízí společnost Bonton Home Entertainment.

Do rodiny mladé pohledné dívky je pozván její nastávající. Mladí si rozumí, jsou oba moderní lidé a chtějí spolu žít. Vše se zdá být v normálu do chvíle, než se mladík seznámí s dívčiným otcem. Ten totiž překonává všechny možné představy o protivném tchánovi, ne nepodobném militantnímu českému otci Miroslava Donutila z Pelíšků. To ovšem zásadně mění mladíkovu pozici - přes veškerou snahu budoucímu tchánovi porozumět jej čím dál víc začíná nenávidět. Nejdříve ze sebe udělá totálního ignoranta, posléze se však mění spíše v šílence. Zdá se, že z kolotoče napjatých vztahů hrozících katastrofou není úniku.

Vcelku běžnou situaci seznamování přítele dcery s její rodinou povýšil Roach díky ostrému pohledu na problematiku odlišných a komplikovaných lidských povah na zvláštní, místy až mrazivou grotesku. Záleží samozřejmě na úhlu pohledu - třeba právě citované Pelíšky se dívaly na protikladné rodinné vztahy a zášti s obdivuhodnou laskavostí. To Roach své hrdiny nešetří - vyhrocený antagonismus v komunikaci otce a přítele jeho dcery nemá občas daleko k šílenství Dostojevského postav. Nepochybně i proto, s jak přesvědčivou silou zahráli své protivníky Robert De Niro (otec) a Ben Stiller (mladík). Rozhodně stojí za to snímek vidět. Už kvůli té nádherně jiskřící atmosféře naschválů, jakou mnozí z nás v menší či větší míře znají z vlastní zkušenosti.

JANA PODSKALSKÁ