číslo 33/2001
vychází 6. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 13. 8. 2001 ČT 2 - 20.00

Svobody se nevzdáme (1/4)

Na cyklus Zač jsme bojovali navazuje dokumentární cyklus o boji Čechů a Slováků za svobodu vlasti tentokrát ve 2.světové válce. Autoři J. Frýda, M. Maryška a J. Reichl v něm připomínají statečný boj účastníků II. odboje za svobodu vlasti. Před autory stál složitý úkol zaznamenat boje Čechoslováků v Polsku, ve Francii, Velké Británii, v africké poušti i v Sovětském svazu. Zachycen musel být i domácí odboj proti okupantům v Protektorátu Čechy a Morava. Aby byl obraz odboje úplný, byl dokument natáčen doma i na Slovensku, v Polsku, ve Francii, Británii, na Ukrajině i na Sibiři. V cyklu podává svá svědectví dvaadvacet účastníků zahraničního i domácího odboje. Jejich svědectví doplňují výpovědi zahraničních pamětníků, kteří vzpomínají na působení čsl. vojáků. Po více než padesáti letech bylo už těžké objevit všechna místa, na nichž Čechoslováci bojovali, i stopy, které zůstaly po jejich přítomnosti. Autoři museli projít veliké množství archivních filmových materiálů, aby našli takové, které zachycují boje i tváře československých vojáků, a takové, které nejvýstižněji zobrazují klíčové okamžiky 2. světové války.


Úterý 14. 8. 2001 PRIMA - 20.50

Vrať se do hrobu!

Víťa Jakoubek už překročil třicítku, je špatně placený sociolog, spořádaný manžel a každodenními povinnostmi unavený otec dvou dětí. V ústavu, kde pracuje, se podílí na výzkumu postojů středoškolské mládeže. Aby cílovou skupinu lépe pochopil, vydává se za studenta a denně usedá do gymnaziálních škamen...

Režie Milan Šteindler. Hrají Milan Šteindler, Dana Batulková, Klára Pollertová, Kryštof Koláček, Jiří Vala, Věra Vlčková, Jan Gross, Svatava Hubeňáková, Matěj Peprník, Zdeněk Marek, Yvetta Blanarovičová a další.


Středa 15. 8. 2001 ČT 1 - 16.35

Černá Fortuna

Dobrodružný příběh o dvou znesvářených bratrech se odehrává v době třicetileté války. Starší ze sourozenců se snaží i v těchto pohnutých časech žít poctivě, zato jeho mladší bratr přijal dobovou normu - snaží se urvat, co se dá. A tak se spojí se zbytky švédského vojska, vezme za rukojmí svého synovce a neváhá zaútočit proti svému rodnému hrádku. Scénář k adaptaci staré pověsti o Černé Fortuně, zvěstovatelce zmaru, napsal Pavel Aujezdský, režisérem baladického příběhu byl Jiří Vanýsek.


Čtvrtek 16. 8. 2001 ČT 2 - 16.00

Expedice Rattanakiri

Na severovýchod Kambodže, do provincie Rattanakiri, míří v doprovodu filmového štábu česká výzkumná expedice. Přijíždí sem po stopách linga - pralesního zvířete, jehož podoba zůstává dosud neznámá. Podaří se našim zoologům rozluštit jeho záhadu? Rámec této přírodovědné a etnografické studie tvoří bezprostřední kontakt s "primitivním" životem a kulturou pralesních lidí, obohacený o zajímavé postřehy, jak se i při minimu populace efektivně a nevratně devastuje zdejší ekosystém.


Pátek 17. 8. 2001 ČT 1 - 20.30

Tonoucí se stébla chytá

Bláznivý příběh odehrávající se v prostředí loděnic a v atmosféře soutěžení o prvenství, které přinese slávu, prestiž i peníze. Louis de Funés se tu objevuje v postavě mocného a vznětlivého, jak jinak, podnikatele Fourchauma, který neuváženě propustí návrháře Andréa. Brzy však svého činu lituje. Po neuvěřitelných dobrodružstvích se loďaři podaří získat zpět cenného spolupracovníka, ale od té chvíle se musí o vedení loděnic dělit s celým rodinným klanem Castagnierů.


Sobota 18. 8. 2001 NOVA - 17.55

Radikální řez

Tím mrtvým, nalezeným v ruině starého domu, je Tomáš Ruml, syn vlivného architekta, autora projektu, který chce zbourat zašlou cikánskou čtvrť a na jejím místě postavit moderní sídliště. A protože cikáni se bouří, nechtějí se stěhovat a ustupovat stavebním pracím, nabízí se jako motiv pomsta. To je také směr, kterým se kriminalisté nejprve pustí, protože také druhý architektův syn zmizel a podle některých je jen otázkou času, než se najde jeho tělo. Při pátrání se však mladý kriminalista Weiner seznámí s cikánskou dívkou Nahou a tady zachytí další stopu...

Režie Dušan Klein. Hrají Lubomír Paulovič, Ilja Racek, Josef Ropog, Marián Labuda, Monika Žigová, Bronislav Poloczek, Jan Kanyza a další.


Neděle 19. 8. 2001 NOVA - 22.25

Prohnilá do morku kostí

Francesca Wellsová je přesně taková, jak tvrdí název. Zlá, bezcitná manipulátorka, která zavraždila svou matku, aby získala dědictví, a protože jí to prošlo, rozhodne se o dva roky později podobným způsobem vyřešit další problém. Přemluví svého bratra Dannyho, aby jí pomohl zavraždit jejího přítele a milence Walda. Tentokrát jsou ovšem zatčeni. Danny, který se nedokáže zbavit pocitu viny a výčitek, se ke zločinu přizná, ale kryje svou sestru a tvrdí policii, že to všechno udělal sám. Soud je však jiného názoru a odsoudí oba ke stu letům vězení. Frankie má však jiné plány než sedět ve vězení a zmizí. Netrvá dlouho a Danny si uvědomí, že ho sestra jen využívala, a rozhodne se říci policii pravdu.

Režie Bill L. Norton. Hrají Kristy Swanson, Jeremy London, David Chokachi, Christine Tucci, Ben Browder, John Bourgeois a další.