číslo 33/2001
vychází 6. srpna

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

O jednom osudovém nesetkání

Troufám si tvrdit, že svět je plných osudových setkání. Každý by mohl ve svém životě vylovit alespoň jedno. Ale osudové nesetkání, nebo přímo odmítnutí - to je věc, která se často nestává.

Jelikož do Bruselu svižně a překotně přišlo léto, nastal čas dovolených a ubylo významných událostí, rozhodl jsem se trochu porozhlédnout po starých i nových známých a zabrousit do temných zákoutí belgické noci. Toto lehkovážné brouzdání katapultovalo v irské hospodě u bruselské burzy do mého života Lenku - ženu se zvláštní životní náturou. Lenka je mladá dáma narozená ve znamení skopce, ale je to spíš šelma. Přibližně před třemi lety učinila životní krok, pro který není jednoduché najít vysvětlení. "Hrozně se bojím manželství," začala vyprávět. "Před čtyřmi lety jsem byla na studijní stáži v Itálii, kde jsem poznala Alessandra, jehož rodina se věnuje stavbě lodí. Prožila jsem úžasný rok plný pochopení a tolerance, a když se můj pobyt chýlil ke konci, dostala jsem nabídku ke sňatku. Souhlasila jsem."

Lenka mi pak během popíjení anglického Black Velvetu popisovala, jak probíhaly přípravy na sňatek. Vybrala si šaty, snoubenci si koupili prsteny, zajistili romantický obřad mimo Itálii na konzulátě v Portugalsku a pak již zbývalo jen jediné - skočit do novomanželských vod a začít plavat. Asi dva týdny před svatbou jela Lenka zařídit běžné formality do své rodné země a rozloučit se s přáteli. Téměř se mi chce říct, že si jela pro poslední pomazání! Při toulce rodným městem ale najednou uviděla za výlohou cestovní kanceláře zlevněný zájezd na výletní loď do Chorvatska.

"Z ničeho nic jsem si uvědomila, že jsem ještě nikdy nebyla na dovolené. Navíc sama na dovolené. Nevím, co se to stalo, ale šla jsem dovnitř, zarezervovala jsem si zájezd s odletem hned následujícího dne a začala jsem horečně přemýšlet, zda najdu kamarádku, která se mnou pojede. Do poslední chvíle to vypadalo, že se žádná nenajde, což mě uklidňovalo. Ale pak se našla. Přemýšlela jsem, jak to udělám s datem svatby, a napadlo mě jediné - přeložit její termín o měsíc. Nemohla jsem ale Alessandrovi říct pravý důvod odkladu, a tak jsem se snažila vymluvit. Vznikla hádka a já se z dovolené vrátila jako svobodný člověk."

"Myslím, že jsem učinila dobré, ačkoli asi podivné a nelogické rozhodnutí," tvrdí Lenka. Z jejího vyprávění, myslím, plynou dvě poučení. Za prvé, že dovolená u moře je pro moderní mladou ženu lákadlem, které předčí i klady bohatého Janovana. A za druhé? Málokdy jde o tolik, aby člověk musel brát život za každou cenu vážně. Zvlášť teď v létě.

MILAN FRIDRICH, Brusel