číslo 32/2001
vychází 30. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

En passant s Petrem Nárožným

Český rozhlas 2 - Praha, 11. srpna 21.00 hodin

Jsou mapy, z nichž můžete vyčíst výšku kopce, velikost města i vzdálenosti, samé nedůležité údaje, jak by potvrdil školák, jemuž je uloženo cestovat prstem po mapě, ovšemže výrazivem méně spisovným. To nejdůležitější, snad to můžeme nazvat náladou a vůní kraje, na nich nenajdete, za tím se musíte vydat, abyste si pak takto získané poznatky mohli zanést na svou soukromou mapu.

Petr Nárožný - ve vinném sklípku, či v laboratoři?Myslím, že mezi těmi, kteří se přátelí s vínem, je dost těch, kteří právě na téhle soukromé mapě mají zaneseny půvabným písmem Velké Němčice, obec kousek od Brna, která - navzdory svému jménu - je nevelká, ba přímo malá. Avšak - dovolávám se tu svědectví toho moudrého pana Chestertona - malé věci bývají často přímo ohromné, což platí i o Němčicích, když tam pobudete chvíli. Pokud ještě platí, že všechny cesty vedou do Říma, tak tady se do věčného města dostanete vždy přes vinný sklípek.
O dobrou pověst obce pečuje již pár měsíců Radoslav Brzobohatý, až to může vypadat, že tady usiluje o starostovský úřad. Svůj stan roztáhl (tuším toho důvod) ve vinném sklípku Jaroslava Rézla. O to, aby se tu cítil bezpečně, se stará Jindřich Hovorka a jeho družina.
Naposledy sem "zabloudil" Petr Nárožný, aby jazýčkem znalce posoudil vína a celou tu krásnou proceduru zakončil pokornou poklonou před ryzlinkem.

Rozhlasové mikrofony u toho "klanění se před vínem" byly, takže vás čeká hodinka s R. Brzobohatým a P. Nárožným, a samozřejmě (k vínu to přece patří) i písničkami v provedení BROLN. - Pokud byste ovšem tu chvíli chtěli strávit stylově, tak... Ne, nebudu napovídat. Svůj úvod k pořadu En passant zakončím receptem proti dně. Je z roku 1843 od doktora Georga Friedricha Mosta (rád bych jej měl za lékaře) a začíná takhle: Víno... Na zdraví!