číslo 31/2001
vychází 23. července

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Trosečník

Jaká může být mezní situace v životě běžného Američana a kam může člověka posunout, o tom vypráví snímek režiséra Roberta Zemeckise Trosečník, který nabízí v letních měsících společnost Bonton Home Entertainment.

Dopravce firmy, zajišťující bleskový přesun zásilek všeho druhu po celém světě, žije normálním životem typického Američana. Má vážnou známost, přátele, ale také málo času na soukromé záležitosti. Poté, kdy se letadlo přepravující jej z Ruska na Havaj zřítí při bouři do moře a situace z něj učiní trosečníka, je na ně náhle času dost. Zásilky vyplavené mořem a obsahující nejrůznější bizarní dárky k Novému roku dodávají jeho existenci na neobydleném ostrově absurdní ráz. Jedinou připomínkou reálného času a jeho blízkých jsou hodinky, jež mu před odletem na cesty věnovala přítelkyně. Muž stráví na nádherném, leč opuštěném ostrově řadu týdnů, z nichž se stanou měsíce, ba roky, až se po mnoha krizových epizodách rozhodne k vlastní záchraně.

Zemeckis, učenlivý žák Stevena Spielberga, natočil sice celkem banální příběh novodobého Robinsona, nicméně dodal mu zajímavý existenciální rozměr. Samotu muže na pokraji šílenství vyjádřil pomocí několika detailů - především jeho dojemným "vztahem" k míči-partnerovi, s nímž vede trosečník ustavičný dialog, aby zcela nepropadl zoufalství. Tom Hanks kvůli roli nejprve ztloustl a poté radikálně zhubl a nechal si narůst vousy, aby byl jeho výkon přesvědčivý. Díky němu i objevnému Zemeckisově pohledu na známý trosečnický osud (mj. sugestivně natočenou scénou řítícího se letadla) není film (kde si menší roli přítelkyně hlavního hrdiny zahrála Helen Huntová) tak tuctový, jak by se mohlo na první pohled zdát.

JANA PODSKALSKÁ