číslo 31/2001
vychází 23. července

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 30. 7. 2001 ČT 2 - 21.30 hodin

Potíže, až z nich smíchy slzíme

Kriminální komedie bratří Coenů Fargo vychází z principu vražednické posledlosti legendárního Pulp Fiction, ale v daleko jemnější podobě. Původní plán, kdy ušlápnutý úředníček nechá unést vlastní ženu, aby skrze výkupné přišel k velkým penězům, se poznenáhlu zvrhne v krvavé vraždění. Dvojice únosců se totiž ukáže být většími packaly a smolaři, než sami předpokládají. Jeden z nich (v podání Steva Buscemiho) by byl ochoten držet se plánu a je připraven z jakékoli nesnáze uniknout řečmi, ale jeho mlčenlivý druh je typem vražednického maniaka: zpola nepřítomně hledí vpřed, připraven kdykoli vystřelit.

Frances Mc Dormandová ve FarguPro příběh je ovšem příznačné, že se v něm snoubí hrůza z krvavých zločinů s humorem až laškovným. Lze jej rozčlenit do tří základních syžetových okruhů, které se vzájemně prostupují, ale vždy v určitém momentě je některý z nich vůdčí. V úvodu je to manžel ženy, která má být unesena - tragikomicky slabošská, ale přitom vychytralá figurka, která není schopna zastavit dojednaný "obchod", když se ukáže, že ztratil původně zamýšlený smysl. Poté následuje téma obou únosců s výrazně komediálními rysy - počínaje Buscemiho brblavými nářky nad mlčenlivostí svého parťáka. Groteskní rysy obsahuje i scéna únosu: napadená žena se vysmekne a chce za každou cenu uniknout... Teprve po spáchání prvních vražd vstupuje do děje těhotná policejní inspektorka (Frances McDormandová), pověřená vyšetřováním. Opět se rozvíjejí různé pobočné linie, ale komediální situace těží především z verbálního humoru, spočívajícího v mluvě omezené na udivené přitakávání typu: opravdu, jo, jo? Verbální stereotypy, postavené na přehnaně zkonvencializovaném vyjadřování ze samých nicneříkajících frází, završuje v závěru hrůzně cynický gag s drtičkou na odpad, která vydává takový hluk, že není slyšet jediného slova.

Pro celý příběh je příznačné zasazení do zasněžených scenerií, jejichž zobrazení někdy dosahuje rozměru grafiky - třeba ve scéně, kdy z výšky je zachyceno zasněžené prostranství s černavými obrysy parkových květináčů i se vzrostlými stromky.

JAN JAROŠ


Úterý 31. 7. 2001 ČT 2 - 23.20 hodin

Pod Mléčným lesem

Svou poetickou "hru pro hlasy" dokončil básník Dylan Thomas v roce 1953. Vzdal jí hold svému rodnému kraji i obyvatelům malého waleského městečka, v němž prožil dětství a mládí. O osmnáct let později se podařilo přenést tuto "impresi pro hlasy" na filmové plátno tak, by měl divák pocit, že kraj, kterým prochází, i lidičky, s nimiž se tu potkává, důvěrně zná... A tak prožijeme s básníkem (ztělesněným Richardem Burtonem) a jeho průvodcem jeden jarní den v městečku Llaregyb a poznáme jeho svérázné figurky: slepého kapitána Kočku (Peter O´Toole), žijícího v domě, postaveném jako lodní škuner, i jeho jedinou skutečnou, dávno mrtvou lásku Rosie (Elizabeth Taylorová), podivínského lorda, pekaře Nejezchleba i jeho dvě manželky, v hospodě U námořníka se potkáme s místními štamgasty... Kraj pod Mléčným lesem pulzuje plnokrevným, šťavnatým životem...


Středa 1. 8. 2001 NOVA - 20.00 hodin

Chlapec z džungle

Americko-indický dobrodružný film natočený na motivy románu Rudyarda Kiplinga Třetí kniha džunglí. Jeho hrdinou je malý chlapec z chudé vesnice na pokraji džungle, který jednoho dne odběhl od matky, aby si pohrál s opicí. Běžel za ní stále hlouběji, až se nakonec v zeleném bludišti džungle ztratil. Poté, co byl napaden leopardem, se ho ujal velký slon Bono, který útočícího dravce zahnal. Bono chtěl, aby se dítě stalo součástí velké zvířecí rodiny a svěřil ho do péče zvířat, jejichž řeči chlapec rozuměl. Ta ho naučila žít v džungli a ctít její zákony. Jenže o osm let později, když ho čekala zkouška dospělosti, během níž se měl mladík utkat s leopardem, použil při obraně ohně, což se v džungli nesmí, a zvířata ho vyhnala zpět mezi lidi...

Režisér Allen Goldstein obsadil role neokoukanými tvářemi herců Davida Foxe, Ley Morenové, Asifa Mohammeda Setha, Jeremy Robertse a dalších.


Čtvrtek 2. 8. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Soudný den

Vrchní inspektor Barnaby řeší další složitý případ: ve vesnici byla objevena mrtvola muže, který páchal bytové loupeže, a všechny indicie jasně ukazují na vraždu. Podezřelých je hned několik: přítelkyně zavražděného se dozvěděla o jeho další milence, vdané ženě. Důvod k odplatě měl jistě i podváděný manžel. Stranou zájmu policistů nezůstává ani majitel domu, kam se zavražděný nedávno vloupal. Tím ale výčet podezřelých zdaleka nekončí. Vyšetřování ovšem komplikuje právě probíhající soutěž o nejlepší britskou obec.

Režie: J. Silberston. Hrají J. Nettles, D. Casey, M. Fitzalanová, H. Gordonová, N. Grace, R. Hope, L. Howardová a další.


Pátek 3. 8. 2001 ČT 1 - 20.30 hodin

Návraty věčně navztekaného mužíčka

Česká televize připravila rozsáhlou kolekci filmů s francouzským komikem Louisem de Funés (1914-1983), jehož roztomile potrhlí mužíčci dodnes královsky baví. Rozsévají kolem sebe zmatek, koulejí očima, divoce gestulují, o překot běhají sem a tam a v nezapomenutelném přetlumočení Františka Filipovského splétají rozhořčené repliky. V divácké paměti určitě utkvěl zbrklý komisař z několikadílního seriálu o Fantomasovi, ale asi nejslavnější postavou celé de Funésovy kariéry se stal strážmistr Cruchot (v Četníkovi ze Saint-Tropez, v New Yorku atd.). I některé další tituly vstoupily mezi legendy: Grand restaurant pana Septima, Velký flám, Senzační prázdniny, Pošetilost mocných.

Louis de Funés a Bernard Blier v Grand restaurantu pana SeptimaAčkoli se herec postupně vypracoval na nejoblíbenějšího (nejen) francouzského komika, začátky měl trudné. Narodil se v chudé rodině, vystřídal mnohá zaměstnání, a když se chtěl živit tím, že bude bavit jiné, dlouhé roky on i jeho rodina živořili na pokraji nouze. Léta se musel spokojovat s vedlejšími, téměř epizodními úložkami - je až překvapivé, v kolika starších francouzských filmech na něj narazíme. Do diváckého povědomí začal pronikat až po své padesátce. Teprve v 60. letech začala jeho hvězda konečně stoupat - ať již po boku známějších kolegů (zejména s Bourvilem, ale také Gabinem či Montandem), či samostatně. Největšího úspěchu dosáhl v uniformované roli v nestárnoucích Četnících. Právě strážmistr Cruchot je postavou, k níž se bez ohledu na jiné úspěchy či pozdější churavění de Funés vracel doslova po celá desetiletí: první příběh, Četník ze Saint-Tropez, vznikl v roce 1964 a posledním - Četník a četnice - se roku 1982 uzavřela jeho plodná kariéra.

JAN JAROŠ


Sobota 4. 8. 2001 ČT 1 - 21.40 hodin

Mizerové

Jednoduchý příběh dvou černých policajtů z Miami, kteří pátrají po heroinu, ukradeném z přísně střeženého policejního trezoru, je natočen v rychlém videoklipovém stylu s důrazem na spektakulárně pojaté akční sekvence a nechybí v něm ani humor, vyplývající především z kontrastních povah obou hlavních hrdinů, kteří jsou nuceni si v zájmu svého pátrání vyměnit úlohy. Ústřední představitelé Will Smith (světácký sukničkář Mike Lowrey) a Martin Lawrence (usedlý otec rodiny Marcus Burnett), známí do té doby převážně z komediálních televizních kreací, se svých úloh zhostili s náležitým nadhledem.


Neděle 5. 8. 2001 PRIMA - 23.15 hodin

Tajemná stezka

Mauro de Angelis havaroval v autě a utrpěl tak vážná zranění, že upadl do kómatu. Jeho sestru Lucii vyvede z míry sdělení lékařů, že našli v pacientově krvi LSD. Mauro si přece nikdy nezapálil ani cigaretu, natož aby bral drogy! Když dívka navštíví bratrův byt, najde ho vydrancovaný. Policisté jí ale nevěří, že nešlo o obyčejnou nehodu, navíc inspektor, který se případem zabýval, dostal jiné úkoly. Lucie nachází neobvyklý způsob, jak se dobrat pravdy. Ona a Mauro jsou dvojčata a v dětství spolu komunikovali telepaticky. Nyní, když je bratr v bezvědomí, spojení opět funguje. Pro Lucii to však představuje smrtelné nebezpečí...

Režie Claudio Sestieri. Hrají Irene Ferriová, Rinaldo Rocco, Toni Bertorelli, Franco Trevisi, Giovanna Di Rausoová, Federico Pacifici, Carlo Caprioli a další.