číslo 30/2001
vychází 16. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.06

Erotika a party se v diplomacii nenosí

Je mladá, krásná, sexy, smyslná, přitažlivá. Blondýna se rty třešňové barvy, pocházející z Texasu, k šílenství přivádí nejenom muže, ale v poslední době především švýcarské ministerstvo zahraničí - zaměstnavatele jejího manžela - Thomase Borera - velvyslance této alpské konfederace v Německu. Schawne Fielding. Jedenatřicetiletá bývalá "Miss Texas" a fotomodelka. Nekorunovaná královna berlínského nočního života místní smetánky. Party u manželského páru patří k nejžádanějším. A také fotografie bývalé fotomodelky, která nyní zapózovala pro německý časopis Max. Mladá atraktivní kráska oblých tvarů a la Cowboy, ženské vydání Gary Coopera s Johnem Waynem, se smyslně pootevřenými rty, žádostivým pohledem, s hlubokým dekoltem a se dvěmi pistolemi. Shawne na koni a la "Lady Godiva", v sexy-tričku, v minisukni... Pohár trpělivosti seriózních státních švýcarských úředníků ve tmavých oblecích se superpřesnými hodinkami přetekl. Na výstřednosti manželského páru dosud reagovali se zdviženým obočím, nyní se zdviženým ukazovákem a varováním.

Velvyslancova choť se do novinových titulků nedostala poprvé. Koncem roku 1999 vzbudila rozruch i s manželem na halloweenské party v baletních kostýmech - ona jako zima, on coby podzim, o půl roku později zvolila na premiérovou party více než odvážné šaty, na nichž krejčí ušetřil hodně látky. Pak se objevila fotografie manželky diplomata, jak sedí na klíně slavnému rockerovi. Choť ve švýcarské televizi prohlásil, že je mu jedno, když jeho paní sedí zpěvákovi ze skupiny "Scorpions" na klíně, zvláště když onen umělec by raději držel muže než ženu...

Tentokrát však zřejmě snímky manželky velvyslance byly na konzervativní Bern silné kafe. Pár byl veřejně pokárán a hlavní aktérka se nakonec nejenom omluvila, ale také přislíbila, že se polepší.
Na znamení toho, že to myslí vážně, se rozhodla odříct svou účast na oficiálním otevření švýcarského velvyslanectví v Berlíně. 134 let renovované historické budovy v privilegovaném sousedství nového úřadu spolkového kancléře u Sprévy. To by bylo přece totální diplomatické "faux pas".
Ohrožují jednou naivní, podruhé lascivní fotografie texaské krásky, která se od svých osmi let zná s Georgem Bushem juniorem, kariéru jejího manžela? Thomas Borer, 43letý promovaný právník, je považován za jednoho z nejnadanějších švýcarských diplomatů. Působil také jako hlavní vyjednavač při ožehavých rozhovorech se Spojenými státy a Izraelem o odškodnění za spící konta ve švýcarských bankách.
To, co Švýcary irituje a co považují za skandál, tím jsou Berlíňané přímo nadšeni. Ti, kteří tento pár znají velice dobře, tvrdí, že oba si jednoduše libují v podobných skandálech. Ačkoli pan velvyslanec si jednou postěžoval na nedostatečný vliv na svou choť: "Víte, když jí řeknu - ,dnes nepůjdeš ven v této minisukni?, nakonec si obleče ještě kratší..."

ZITA SENKOVÁ, Berlín