číslo 29/2001
vychází 9. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pátek 20. 7. 2001 Český rozhlas 2 - PRAHA - 11.45 hodin

Před polednem

Každý pátek až do konce prázdnin vám v malém rodinném servisu Před polednem nabídne Dušan Jakubec - šéfkuchař restaurantu Flambée Praha a kapitán národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR - zajímavý recept, který si můžete vyzkoušet třeba o nadcházejícím víkendu.

Kuřecí špíz s jablky a omáčkou ze sýru s modrou plísní a salátem z hroznového vína a ořechů
4 porce: 600 g kuřecích prsou, 300 g jablek bez jádřinců, 300 g sýra s modrou plísní, 200 g smetany ke šlehání, 80 g cibule, sůl, pepř, olivový olej, 250 g hroznového vína, 60 g vlašských ořechů, ocet balsamico nebo vinný ocet, med na oslazení, červenou čekanku - radichio, ledový salát

Špíz
Maso nakrájíme na kostky a střídavě napichujeme s kostkami jablek (namočených v citronové šťávě) na špíz, okořeníme a pokapeme olejem a necháme marinovat a grilujeme.

Omáčka
Na oleji si orestujeme lehce cibuli, přidáme nastrouhaný sýr a zalijeme smetanou, necháme rozdusit a rozmixujeme. Omáčku vychladíme a podáváme ke grilovanému masu studenou.

Salát
Hrozny rozpůlíme a vyjadřincujeme, salát natrháme na kousky a čekanku také.

Dresing na salát připravíme tak, že všleháváme do octa s medem olivový olej - šleháme tak, aby konečná podoba dresingu byla hustá emulze.