číslo 29/2001
vychází 9. července

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Akce Pelikán

Jak si uctivě a vtipně zároveň vystřelit ze stárnoucích chasníků, o tom vypráví snímek Akce Pelikán režiséra Michaela Dinnera. Na kazetách jej nabízí společnost Bonton Home Video.

Okouzlující čtyřka gangsterů, jimž už jaksi dochází dech - to jsou hlavní hrdinové jeho filmu. Prokvetlí mužíci, kteří kdysi lámali rekordy v pití, drsných obchodech a surovosti vůči svému okolí, dnes málem vyhlížejí jako poklidní rentiéři. Kytičky, doutníky, platíčka léků a relaxace na terase - to jsou atributy jejich současného života. Jenže - stará láska nerezaví. A tak se půvabní dědové rozhodnou ještě jednou rozjet pořádnou akci, na jakou hned tak někdo nezapomene. Elegantní kvádra, černé brýle a hrubý výraz - a jde se na to.

Výtečně herecky obsazená komedie samozřejmě mistrně dokládá, jak podobný nápad může dopadnout. Série gagů, vtipů a něžných brutalit (dá-li se to tak říci) připomíná místy drsný humor Quentina Tarantina, zejména v jeho legendárním Pulp Fiction. Na komický šarm senility Dinnerových hrdinů nelze zapomenout - především díky dvěma z hlavních představitelů, Burtu Reynoldsovi a Richardu Dreyfussovi. Jemnou protiváhou je jim pak alespoň jedna mladistvá tvář a pružné tělo - patřící Carrie-Anne Mossové, známé z fiktivního světa Matrixu. Gangsterka trochu jinak, zato natočená s parádním švihem a muzikou - to je v kostce Akce Pelikán, kde se nekazí žádná zábava.

JANA PODSKALSKÁ