červenec 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 9

Milí čtenáři,

nabízíme Vám předposlední hádanku z úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). Vaším úkolem je z přesmyčky uhodnout a odeslat správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


BAVORTOS
okres Klatovy

V Pošumaví, přímo nad městem Sušice, se vypíná výrazný kopec, jakýsi předvoj Šumavy. Přestože výška tohoto kopce není plně srovnatelná s šumavskými velikány, je z něj však pěkný výhled, který umožňuje kamenná rozhledna na jeho vrcholu. Na vrchol se nejlépe dostaneme autem, když ze silnice, která vede ze Sušice do Hrádku, odbočíme vlevo a budeme pokračovat za stálého stoupání po úzké asfaltové silničce přes osadu Odolenov až těsně pod vrchol, kde zaparkujeme auto. Před námi se již objeví turistická chata s kamennou rozhlednou vysokou 32 metrů. Ta zde byla postavena v roce 1934 a vede na ni celkem 182 schodů. V její blízkosti se nachází 75 metrů vysoká retranslační věž. Nejbližší železniční zastávka (v Hrádku) je vzdálená po žluté značce asi tři kilometry.
Výhled z rozhledny stojí opravdu za to. Krásný pohled je především dolů na město Sušice. Směrem na severovýchod a východ pak spatříme v údolí hrad Rabí a zvlněnou oblast Horažďovicka a Strakonicka a v dálce Brdy, jimž dominuje Třemšín s věží. Jihovýchodně a jižně se tyčí některé šumavské kopce jako Javorník s rozhlednou a Ždánov a před nimi vrch Sedlo a hrad Kašperk, dále vidíme oblast centrální Šumavy s kopci Sokol, Huťská hora, Poledník s rozhlednou, Šumavy Javor v Německu, Jezerní horu, Pancíř s rozhledno, Můstek a Javornou. na severozápadě a severu jsou vidět četné vrchy na Klatovsku, mezi nimi například vrch BArák s televizním vysílačem, Drkolná, Vidhošť a další. V turistické chatě, která je otevřena celoročně, se můžeme občerstvit, popřípadě i ubytovat.
Oblast byla osídlena již v prehistorii, o čemž svědčí zbytky polozapuštěné chaty ze střední doby kamenné, jež tady byly odkryty. Na severním úpatí kopce se pak nachází léčivý praven Odolenka, jemuž se připisuje zázračnou moc. Podle pověsti byl praven pojmenován po slovanské panně, dceři Klata, zakladatele města Klatov. Ta zde prý byla také pohřbena a její přízrak je občas možno spatřit v blízkosti hrobu.
Poměrně blízko se nalézají významné hradní zříceniny Rabí, Kašperk a Velhartice, které můžeme snadno navštívit. Nedaleko leží i oblast centrální Šumavy s krásnou přírodou, horskými jezery, slatěmi a velkými lesními komplexy.