číslo 29/2001
vychází 9. července

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

V trafice

Máte nějaký kvalitní časopis pro ženy? - ptám se. Vlasta, Tina, Katka, Chvilka pro tebe, Cosmopolitan, Bazar, Marianne, Elle - praví trafikantka. Myslím k v a l i t n í - artikuluju. Nechápavě na mě kouká. Kupuju několik časopisů.

Jsou tlusté a barevné, z obálky se zubí hezký holky v plavkách, útočí na mě tučné titulky: 27 návodů, jak se staneš slavnou - Jak ho odhalíš? Stačí ti 60 vteřin - Nové žhavé triky - 215 letních sexy rad - Orgasmus je naší velkou odměnou - Letní škola flirtování - Příručka na ovládání supersamců. Svět žen se smrsknul na lov. Je třeba ulovit samečka prachatého, který ti to dobře udělá. Nauč se ho ovládat, udělej z něj manipulovatelného blbečka, měj ho na háku, k tomu ti poslouží naše rady: Jak na ně? Stačí pár rafinovaných triků a budeš hvězda. Nová rubrika, díky které ho dostaneš na kolena! Za minutu ti bude jasné, jestli je to idiot nebo skutečný andílek. Představuju si svou babičku, jestli o svém muži uvažovala jako o idiotovi či andílkovi. I to je možné, ale pravděpodobně ne tištěně a ne nahlas. Určitě ovládala potupné umění žen být krkem, který kroutí hlavou muže. Kulisy světa se změnily, ale odvěká ženská potřeba či nutnost manipulovat muži zůstala. Oblékla se do barevných obálek ženských časopisů s vulgárními titulky, za něž by se nestyděli štamgasti restaurantů čtvrté cenové skupiny. Přiberte si do postele milence na baterky - Vaše rozkoš je jenom slabý odvar - Chci mít zazobaného přítele - Užijte si skvělou pomstu.

Listuju dál. Móda, kosmetika, sex, trochu vaření, trochu zdraví, trochu psychologické poradny. Pro holky, které chtějí udělat díru do světa, jsou tu návody, jak se stát slavnou zpěvačkou, modelkou, herečkou, moderátorkou, dokonce i novinářkou nebo spisovatelkou. Že by se i novinářky a spisovatelky rekrutovaly z řad čtenářek Cosmopolitanu? Ano, Bára Nesvadbová poradí: Jenom s talentem a poctivou pílí nevystačíš. Musíš být dostatečně drzá, sebevědomá a podnikavá.

Už nikdy se nevrátím do tohoto brutálního, podrazáckého, fikaného světa, do něhož jsem na chvíli vstoupila. Žiju dál ve světě svobodných žen. Ty nepotřebují být lovkyněmi mužů, kteří jim mají přinést smysl života nebo tučné konto. Všechen ten barevný brak, který přišel s časem demokracie a svobody, je paradoxně nedemokratický a nesvobodný. Vnucuje ženě přesvědčení, že pokud nebude krásná, štíhlá, dobře oblečená, oholená, nalíčená a sexy, nemá šanci. Pokud nebude fikaná a znalá triků - neuloví. Pokud bude sama sebou - bude sama. Ale proč by měla lovit ty manipulovatelný blbečky, jimiž se ženské časopisy jen hemží - ptám se.

Jdu po ulici Milady Horákové a vejdu do trafiky. Kupuju si noviny a ptám se mladé trafikantky jen tak ze zvyku: Máte nějaký kvalitní časopis pro ženy? Koukne na mě překvapeně - "Něco takovýho snad vůbec neexistuje!"

OLGA SOMMEROVÁ