číslo 28/2001
vychází 2. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 9. 7. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 8.15, repríza 16.30 hodin

Jihočeská barokní poutní místa

Jihočeské výlety s Vltavou nabízejí tentokrát procházku po místech, kam kdysi směřovaly kroky poutníků. Modlitby za ochranu zdraví a domova, očekávání zázraku, úcta k legendám - to vše se dodnes odráží v atmosféře nejslavnějších jihočeských poutních míst. Pět výletů představí nejen pět konkrétních míst, ale také přiblíží vše, co k barokní pouti patřilo, ať už jde o legendy, votivní dary či svaté obrázky. Mnohde budeme svědky nejen okouzlující krásy vzácné architektury, ale také vandalství, které se na dnešním vzhledu těchto památek podepsalo.

Dobrá Voda u Nových HradůZřejmě nenahraditelné jsou škody, které v minulých i nedávných dobách utrpěl vzácný římovský areál. Do malebné krajiny, připomínající kraj kolem Jeruzaléma, zasadili jezuité 25 zastavení křížové cesty. Procházíme polem, loukou, lesem, údolím potoka, bohužel však i chatovou oblastí, která tu byla nesmyslně vybudována. Plastiky z jedné kaple odcizili před několika lety neznámí vandalové, a mnohem více tak zničili, než získali, protože cena těchto soch úzce souvisí s celým komplexem.

Vedle Římova vás jihočeské výlety s Vltavou pozvou do vzácného Dietzenhoferova kostela na Dobré Vodě u Českých Budějovic, na Lomeček u Vodňan, do Bechyně a do poutního kostela Dobrá či Hojná Voda u Nových Hradů, který je proslulý zázračnou studánkou. Průvodkyní vám bude magistra Helena Kopáčová z Jihočeského muzea, autorka výstavy o barokních poutních místech na jihu Čech, která v tomto muzeu doprovází velkou výstavu o jihočeském baroku.

HANA KREJČOVÁ, redaktorka ČRo České Budějovice