červenec 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 6

Milí čtenáři,

jak jste si již jistě stačili všimnout, nedávno vyšlo v našem nakladatelství pokračování úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). I letos jsme pro vás připravili soutěž, která je touto tématikou inspirována. Každý týden Vám nabídneme úryvek z knihy s fotografií (bude jich celkem 10) a vaším úkolem je z přesmyčky sestavit správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


ŠEJTRON
okres Jihlava

Přibližně osm kilometrů severně od historického města Telč se v hlubokých lesích Jihlavských vrchů tyčí zachovalý goticko-renesanční hrad, jehož věž je z daleka viditelná. Asi v poloviční vzdálenosti mezi obcemi Doupě a Růžená je u silnice, která tyto obce spojuje, i parkoviště, kde můžeme nechat auto. Ke hradu to pěšky máme pak už jen pár metrů. Nejbližší železniční zastávka (v obci Hodice) se nachází zhruba v pětikilometrové vzdálenosti.

Tip na výlet 6Hrad nechali postavit v polovině 14. stolení páni z Hradce. V roce 1423 ho sice dobyli husité, avšak nebyl nijak poškozen. V polovině 16. století dal Zachariáš z Hradce hrad přestavět na lovecké sídlo a současně kolem něj zřídil rozsáhlou oboru. Tuto podobu si bez větších změn zachovává dodnes.
Hrad tvoří 53 metrů vysoká polygonální věž, dvoupatrový palác s patrovými přístavky s renesančním okenním ostěním, kaple a zachovalá hradba, která ohraničuje nádvoří. S architekturou i historií hradu nás seznámí průvodce. Po 103 schodech můžeme vystoupit na věž, ale bohužel ne až úplně nahoru, pouze na jedno z horních podlaží. Odtud malými okénky uvidíme na severu kopec Křemešník s rozhlednou a kostelem a vrch Čeřínek, na severovýchodě vrch Špičák na Třeští, na jihu oblast Dačicka a vrch Olednice s rozhlednou, který se zdvíhá nad Telčí. Na jihozápadě pak spatříme vrch Hradisko a vpravo od něj nejvyšší kopec Jihlavských vrchů i cele Českomoravské vrchoviny Javořici s televizním vysílačem.
Na hradě jsou mimo jiné k vidění sbírky zbraní, keramických výrobků, nádobí a dobového nábytku. Uvidíme tady i malby nejrůznějších květin a v erbovním sále šlechtické erby. Na hradě občas probíhají různé slavnosti, folkové koncerty, jazzové festivaly a divadelní představení.
Podle pověsti prý hrad stavěl sám ďábel. Dříve než ho však dostavěl, zakokrhal kohout a čert mrštil posledním kamenem do nedalekého rybníka a na hradní skále zanechal šlápotu koňského kopyta. na hradě je prý také díra, kterou nelze zazdít. Občas se tu má zjevovat i Bílá paní.

Nepříliš daleko odtud se nachází zřícenina hradu Štamberk a zřícenina malého hrádku Janštejn na Novou Vsí. Kdybychom se asi kilometr za Novou Vsí ve směru na Horní Dubenky vydali pěšky vpravo ze silnice po žluté značce, došli bychom po pouhých třech stech metrech až k němu. Hrad Janštejn založili v první polovině 14. století páni z Březnice. K jeho zániku došlo patrně už na přelomu 14. a 15. stolení. Dnes z něj uvidíme pouze malé torzo válcové věže, nepatrné zbytky zdí, valy a příkopy.