číslo 28/2001
vychází 2. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Ulice plná plášťů do deště

Český rozhlas 3 - Vltava, 14. července 22.45 hodin

Ulice plná plášťů do deště - ten obraz odcizení, anonymity davu, "opouzdření" člověka, nenalézané rezonanční desky pro sdílenou radost i smutek se stal titulem básnické sbírky japonského básníka Šigedži Cuboie. V Tokiu vyšla v roce 1957 a o šest let později ji českým čtenářům zprostředkovali Miroslav Novák a Jan Vladislav. Znamenitá básnická edice Plamen v tehdejším nakladatelství Odeon měla z dnešního pohledu překvapující počet věrných čtenářů a právě tento titul byl objevným průhledem do japonské lyriky. Místo očekávaných klidných, ztišených meditací a ozvuků "veršů psaných na vodu" to byl vpád moderní reality města, problémů daleko překračujících hranice ostrovní říše - a především zcela moderní poetika poučená výboji evropských avantgard, zvláště surrealismu a dadaismu.

Cit pro společenské kontrasty, kterých bylo v Japonsku padesátých a šedesátých let nepřeberně, vysloužil Cuboiovi velmi zjednodušující nálepku proletářského básníka. Svádělo k ní ovšem básníkovo curriculum vitae: nedokončená studia ekonomiky a anglické literatury na Tokijské univerzitě, pestrá řádka různých zaměstnání, odborová a politická činnost, dvojí věznění a sympatie k anarchistickému hnutí i pozdější přechodný příklon k marxismu.

Moderní japonská poezie, která nikdy nezanevřela na staré formy tanky a haiku, našla v Cuboiovi nikoli bořitele tradic, ale autora nové moderní vitality a zcela současných témat. V reprízovaném pořadu pod režijním vedením Josefa Melče účinkují Radim Vašinka a Helena Lehká.

PAVEL ŠRUT