číslo 28/2001
vychází 2. července

Zpět na obsah         

Pro každého něco


DĚTI

Děti se nesmějí uspěchat, ale ani odkládat - II.

(Pokračování z minulého čísla)

Jaké jsou možnosti léčby a šance mít vlastní miminko u neplodného páru?
Já musím bohužel říct, že neexistuje na světě žádný lék, který bych mohl takovému páru doporučit s tím, že když bude tabletky pravidelně užívat, těhotenství se podaří. To, co ale existuje, je celá řada léčebných postupů, které nám umožňují s tím málem, co je k dispozici, pracovat a docílit otěhotnění.

A co děti ze zkumavky. Víte, kolik jich v dnešní době žije?
Celosvětově jich pravděpodobně žijí už miliony, protože metoda je celosvětově rozšířená a medicína nikdy neměla tak úspěšnou metodu léčby sterility, jakou právě mimotělní oplodnění představuje. Jenom v České republice se v posledních letech každoročně rodí více než 1500 dětí takzvaně. ze zkumavky, což znamená, že více než 1,5 % všech narozených dětí v ČR pochází z léčby sterility metodou mimotělního oplodnění.

Tato metoda je jistě skvělá, přece jen asi přináší jistá rizika v podobě vícečetného těhotenství?
Riziko vícečetného těhotenství není rizikem pouze při mimotělním oplodnění. Je to riziko obecně při léčbě sterility. Vícečetné těhotenství není úspěchem léčby, jak je to někdy mylně prezentováno. Je to do určité míry komplikace. A je to úkol, který v současné době stojí před asistovanou reprodukcí - maximálně snížit počet vícečetných těhotenství po těchto léčebných postupech.

A je to možné?
Je to možné. My si musíme uvědomit, že mimotělní oplodnění je dnes už stejně efektivní, ne-li dokonce o něco úspěšnější, než je efektivita přirozené lidské reprodukce. Málo se ví, že dva zdraví plodní lidé mají v jednom menstruačním cyklu, v jednom měsíci pouze 25% naději, že partnerka opravdu otěhotní. Mimotělní oplodnění dnes už má vyšší úspěšnost. Ale je to možné pouze tehdy, když přenášíme větší počet embryí najednou. Snižovat počet přenášených embryí můžeme jen tehdy, pokud tím pacientce nesnížíme šanci na těhotenství nebo oplodnění dokonce úplně nevyloučíme.

Mohl byste říct, kde je ta věková hranice, kdy má žena ještě možná poslední šanci na mimotělní oplodnění?
Ono to má celou řadu aspektů. Plodnost ženy se s věkem, na rozdíl od mužů, výrazně snižuje. Nepochybně optimální období pro otěhotnění u ženy se pohybuje mezi 20 a 25 lety. Významné problémy mohou nastat, když žena odkládá své první těhotenství až po 35. roce věku. Období mezi 30 a 35 lety je ještě akceptovatelné, ale v pozdějších letech už může být skutečně problém.

RENATA MŇUKOVÁ

Rozhovor byl převzat z pořadu Životní styl Českého rozhlasu Regina, který se vysílá od pondělí do pátku v 9.50 a reprízuje ve 14.50

S radami prospěšnými vašemu zdraví a lékařskou tematikou vůbec se můžete setkat na vlnách Českého rozhlasu v pořadech Zdraví (ČRo 1 - Radiožurnál, každý všední den 9.37) či Poradna o zdraví (ČRo 2 - Praha, úterý 10.37)