číslo 27/2001
vychází 25. června

Zpět na obsah         

Pro každého něco


DĚTI

Děti se nesmějí uspěchat, ale ani odkládat - I.

V otázce plánování rodiny narážíme na dva problémy. Nejdříve, jak neotěhotnět příliš brzy, později, jak zařídit, abychom se vůbec potomka dočkali. O tomto dvojsečném tématu ví své gynekolog a porodník doc. MUDr. Tonko Mardešič, CSc., ze Sanatoria Pronatal v Praze.

Kolik u nás bývalo dříve interrupcí a jak je tomu teď?
Toto je oblast, ve které naše republika udělala veliký pokrok. Koncem osmdesátých let byla Česká republika v celosvětovém kontextu na čelním místě v počtu přerušených těhotenství na žádost. Dá se říct, že tenkrát byla vlastně interrupce u nás obecně považována za jednu z metod plánovaného rodičovství. Díky tomuto faktu Světová zdravotnická organizace hodnotila tehdejší Československou socialistickou republiku jako zemi úplně bez antikoncepce. My jsme se během následujících deseti let plně srovnali s ostatními zeměmi v Evropě, takže dnes ta situace vypadá podstatně jinak.

Které metody antikoncepce jsou dnes nejspolehlivější?
Antikoncepčních metod je celá řada a díky tomu, po konzultaci s lékařem, má dnes každý pár možnost zvolit si to, co je jemu nejbližší. Je pravda, že ne všechny tyto metody jsou stejně spolehlivé - a ty méně spolehlivé je vhodné kombinovat tak, aby se zvýšila jejich účinnost. Mezi nejrozšířenější a současně nejspolehlivější metody patří hormonální antikoncepce. Ta nejen že ženu jednoznačně nejlépe chrání proti neplánovanému otěhotnění, ale současně má celou řadu i medicínsky prospěšných "vedlejších účinků". Je to ochrana před mimoděložním těhotenstvím, snižuje riziko vzniku pánevního zánětu a chrání ženu před některými gynekologickými a onkologickými onemocněními.

Jak je to s páry, které naopak děti mít nemohou?
Data v České republice bohužel nejsou k dispozici. Podle studií z jiných zemí je ale dokázáno, že počet neplodných párů v populaci narůstá. Za hlavní příčiny se považuje celosvětově se snižující plodnost mužů a celosvětový trend odkládat první těhotenství u ženy až do pozdějšího věku, kdy žena ukončí vzdělání, vybuduje si nějaké postavení v práci a sociální zázemí. Samozřejmě s přibývajícími léty se zvyšuje riziko, že těhotenství se potom nemusí zdařit tak snadno a přijít tak lehce, jak by si páry přály.

(Pokračování v příštím čísle)

RENATA MŇUKOVÁ

Rozhovor byl převzat z pořadu Životní styl Českého rozhlasu Regina, který se vysílá od pondělí do pátku v 9.50 a reprízuje ve 14.50.

S radami prospěšnými vašemu zdraví a lékařskou tematikou vůbec se můžete setkat na vlnách Českého rozhlasu v pořadech Zdraví (ČRo 1 - Radiožurnál, každý všední den 9.37) či Poradna o zdraví (ČRo 2 - Praha, úterý 10.37)