číslo 26/2001
vychází 18. června

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 25. 6. 2001 ČT 1 - 21.05 hodin

Francie - Korsika - Ostrov rebelů

Korsiku mnoho lidí vnímá pouze jako ostrov banditů a nesmiřitelné krevní msty vendety, popřípadě jako rodiště Napoleona. Málokdo však ví, že byla obývána neznámým národem už v mladší době kamenné a že byla první evropskou zemí, která vytvořila lidový parlament a demokratickou ústavu. Sídlí tu francouzská cizinecká legie, prasata tu volně běhají po lesích a k vyhlášeným lahůdkám patří kaštany. Je tu zkrátka spousta neznámého, a přitom poutavého. To potvrzuje i Ivan Palec, český herec, který se tu před několika desítkami let zamiloval a vzápětí našel nový domov...


Úterý 26. 6. 2001 ČT 2 - 23.00 hodin

Danton

Je konec léta 1793, Danton se vrací do Paříže. Město je zmítáno hladem a strachem, gilotina je stále v pohybu, po ulicích tečou potoky krve. Konvent je plný zběsilých intrik a rozsudky smrti podepisuje především strach. Nikdo se neodvažuje zastavit teror, který revoluce rozpoutala, každý se bojí Robespierra a Saint-Justa. Spolu s Camillem Desmoulinsem a jeho novinami se stal Danton, mezi lidem stále oblíbený politik, pro něj vážnou hrozbou. O něco později jsou Danton a jeho věrní uvězněni. Před revolučním tribunálem Danton pronese své poslední velké projevy. Selhává mu totiž hlas. Lid je připraven jej podpořit, ale Robespierre mu zakazuje další projevy. 5. dubna 1794 končí Danton pod gilotinou. O pouhé dva měsíce později však u ní pokleká i sám Robespierre...


Středa 27. 6. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Skříň na startu cyklu televizních povídek

Projekt cyklu televizních povídek vznikl v tvůrčí skupině České televize, kterou řídí Pavel Borovan, už před dvěma lety. Ale - jak přiznává šéf skupiny - povídkové formáty to nemají v televizi vůbec snadné. Jednak vzniká jen málo dobrých scénářů pro půlhodinové či o málo delší metráže, jednak ve stávajícím televizním schématu je dost těžké je uplatnit. A přece má Pavel Borovan tento formát rád: "Celý projekt vlastně vznikl z mého sentimentu, protože si dobře vzpomínám na někdejší krásné televizní povídky režiséra Schulhoffa. Myslím, že krátké příběhy mají na obrazovce své místo. Nejdřív jsme se pokoušeli je obnovit v Bakalářích, ale pak jsme si s dramaturgem Petrem Jarchovským řekli, že to zkusíme jinak," říká Borovan a dodává: "Jsme přesvědčeni, že pomáháme dobré věci." Také diváci mají krátký formát, jejž scenárista Macourek nazývá "třetinkou celovečerního filmu", rádi.

Eva Holubová a Jiří Lábus jsou poněkud vyvedeni z míry záhadami magické skříně..Jedním z prvních plodů tohoto úsilí je i večer filmových povídek, v němž Česká televize uvede kromě Hovorkova Rendez-vous strýce Davida také Skříň Miloše Macourka a Romana Vávry. Autoři ji charakterizují jako "magickou komedii s tajemstvím". Základem námětu je dávná Macourkova vzpomínka na příběh jeho strýce, v němž hrála hlavní roli touha vyměnit "obyčejnou" ženu za vzdělanou intelektuálku. Ukáže se však, že s takovými ženami bývá potíž... Nebyl by to ovšem Macourek, kdyby nepřetvořil všední námět v příběh s magickými prvky; dominuje v něm charizmatický iluzionista (Oldřich Kaiser), přesněji jeho porouchaná kouzelnická skříň. Když vyhledá opravnu, narazí na dílnu manželů středních let (Eva Holubová - Jiří Lábus), kteří si už poněkud zevšedněli...

Na televizní povídce je mimo jiné pozoruhodné "mezigenerační" tvůrčí souznění scenáristické legendy Macourka a režiséra mladé generace Romana Vávry: "S úklonou a bez fráze říkám, že pro mne je ctí spolupracovat s takovým autorem," prohlašuje potěšeně Vávra, který s Macourkem připravuje také další projekt - pohádku.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Čtvrtek 28. 6. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Hra světel

Emma dostala zprávu, že její otec měl nehodu. Chtěla se za ním okamžitě rozjet, chyběly jí však peníze na jízdenku. Ze svízelné situace jí pomohl majitel galerie Robert, který jí potřebný obnos půjčil. Dívka se vydala na cestu a v cíli zjistila, že otcovo zranění není příliš vážné. Rozhodla se u něj nějaký čas pobýt, ačkoli mezi nimi neustále vznikaly drobné rozmíšky vyprovokované jejím pocitem, že ji vlastně nikdy neměl rád. Jednoho dne se ve městě objeví Robert, který tam má pobočku své galerie. Emma je vůči němu zpočátku odměřená, časem se ale naučí rozpoznávat jeho dobré vlastnosti. Aby odčinila své předchozí chování, nabídne mu pomoc při navazování kontaktu s místním malířem. Robert by rád získal jeho díla k prodeji, umělec je však podivín, straní se lidí, dokonce se před nimi utekl na malý ostrov.

Režie Thomas Nikel. Hrají Anja Klingová, Rainer Grenkowitz, Felix von Manteuffel, Olivia Pascalová, Alexander Wussow, Ralph Schicha, Maximilian Wiggera a další.


 Pátek 29. 6. 2001 ČT 1 - 20.30 hodin

Český klip desetiletí

Jedinečná anketa Český klip desetiletí, ve které soutěžily všechny české videoklipy natočené v letech 1990-2000, vyvrcholí předáním cen v laické a odborné kategorii a zároveň velkým koncertem, na kterém vystoupí špičky české hudební scény - skupiny Stromboli, Buty, Kabát a zpěvačky Anna K. a Lenka Dusilová.

Přímý přenos moderuje Pavel Anděl.


Sobota 30. 6. 2001 ČT 1 - 21.30 hodin

Tanec s vlky: o bělochovi mezi indiány

Rozsáhlou indiánskou epopejí Tanec s vlky debutoval jako režisér Kevin Costner, který si současně přidělil i hlavní roli. Obé zvládl na výtečnou. Osud Siouxů, jednoho ze zdecimovaných indiánských kmenů, zde není sledován zvenčí, byť soustrastně (jak tomu bylo v řadě westernů), ale jakoby zevnitř - poručík Dunbar se stává součástí indiánského kmene a vniká do jeho uvažování, ztotožňuje se s jeho existencí, připraven hájit jej i proti svým soukmenovcům.

Kevin Costner a jeho přátelé indiániCostner se pokusil vypodobnit, jak se mohou sblížit dosavadní nepřátelé, lidé navzájem si nedůvěřující, lidé s odlišnými zvyky i kulturou, ale přesto nuceni žít v sousedství. A vnáší apel: jesltiže se člověk dokáže sblížit se zvířetem, byť by to byl vlk, jistě nalezne cestu i ke svým bližním. Cenné jsou humorné okamžiky, vnášející tolik potřebné zlidštění: stačí si třeba vybavit okamžik, kdy při prvním setkání s indiány se poněkud nervózní Dunbar pokusí umlít kávu - za nechápavého přihlížení svých hostů. Věrohodnosti napomáhá i reálné překonávání jazykových bariér: Dunbar nerozumí indiánské řeči a Siouxové jen chatrně ovládají angličtinu. Dosažení plné autenticity i ve verbálním projevu patří k velkým přednostem filmu. Costner, vybaven smyslem pro zasazení příběhu do podmanivých přírodních kulis, trpělivě rekonstruuje zmizelý svět - do nejmenších podrobností popsal indiánské zvyky a obyčeje, ostatně Siouxy hrají opravdoví indiáni. Ale není všude důsledný. Zatímco indiánské prostředí přibližuje s etnografickou přesností, v líčení milostného vztahu svého hrdiny a bílé ženy, od dětství vychované mezi indiány, se pro jistotu přidržuje tradičních melodramatických schémat.

Tanec s vlky získal sedm Oscarů a právem se řadí mezi nejvýznačnější americké filmy minulého desetiletí. Costner už v žádném dalším režijním počinu nedosáhl jeho úrovně.

JAN JAROŠ


Neděle 1. 7. 2001 NOVA - 21.05

Není co ztratit

Reklamní manažer Nick Beam rozhodně nemá dobrý den. Když přijde domů z práce, zjistí, že mu manželka Ann zahýbá s jiným, a když to milenci tvrdě vytmaví, zjistí, že je to jeho nadřízený Phillip Barrow. Zdá se, že už to nemůže být horší a deprimovaný Nick nasedne na pokraji nervového zhroucení do svého auta a vyrazí pryč, aniž by přemýšlel, kam jede. Ocitne se v chudinské čtvrti, kde ho přepadne černoch T. Paul, který prostě s pistolí v ruce nasedne na místo spolujezdce. To je pro Nicka poslední kapka...

Režie Steve Oedekerk. Hrají Tim Robbins, Martin Lawrence, John C. McGinley, Giancarlo Esposito, Kelly Preston a další.