červen 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 4

Milí čtenáři,

jak jste si již jistě stačili všimnout, nedávno vyšlo v našem nakladatelství pokračování úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). I letos jsme pro vás připravili soutěž, která je touto tématikou inspirována. Každý týden Vám nabídneme úryvek z knihy s fotografií (bude jich celkem 10) a vaším úkolem je z přesmyčky sestavit správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


RÝSNÁKEKS CHRV
okres Sokolov

Nedaleko hornického městečka Horní Slavkov v západních Čechách leží malá obec. Nad ní se vypíná částečně zalesněný plochý hřbet. Na něm byla v roce 1934 postavena zajímavá 25 metrů vysoká kamenná rozhledna podobající se hradní věži. Zvláštností je, že na ni vede spirálové schodiště (120 schodů) po vnějším obvodu. Dříve zde stával i hostinec s tanečním parketem, kde se pořádaly zábavy.

Tip na výlet 4K věži se dostaneme poměrně snadno z přilehlé obce, kde je možno nechat auto. Odtud k ní vede asi kilometr dlouhá cesta s malým převýšením. Od nejbližší železniční zastávky (v Horním Slavkově) je to k rozhledně asi pět kilometrů.
Z věže se nám otevře docela pěkný výhled. na severu spatříme některé kopce v Krušných horách, jako je Blatenský vrch s rozhlednou, Plešivec s rozhlednou, Božidarský Špičák a nejvyšší Klínovec s televizním vysílačem a rozhlednou. Dole v údolí pak vidíme hornické městečko Horní Slavkov. Směrem na severovýchod se vypínají Doupovské hory s nejvyšším kopcem Hradiště, východně až jižně je vidět Tepelská vrchovina a jihozápadně nejvyšší vrchy ve Slavkovském lese Lesný a Lysina.
Asi sedm kilometrů severozápadním směrem se nachází 838 metrů vysoký kopec Chrudim (Krudum) se zbytky kamenné rozhledny a ruinami románského kostela svatého Mikuláše. Kdysi zde prý také stával hrad. Podle pověsti se v těchto místech občas zjevuje přízrak muže s kapucí, který hlídá víno ve sklepích zaniklého hradu. V noci se tady prý také zjevuje přízrak Bílé paní. Na úbočích hory mají být jeskyně plné velkých pokladů, které hlídá zdejší vládce duchů. Vždy na Velký pátek se hora otevírá a člověk, který se narodil v neděli, může do hory vstoupit a podkladů se zmocnit.

Když se přeneseme opět do reality, můžeme se ještě podívat například na nedaleký středověký královský hrad Loket s výstavou porcelánu a expozicí věnovanou historii hradu. Přístupná je také hradní věž, vězení Dolní bašty a románská rotunda. Kousek odtud leží hrad a zámek v Bečově nad Teplou, kde je i přes probíhající rekonstrukci leccos zajímavého k vidění.

Jména všech výherců jednotlivých kol budou zveřejněna v čísle 32, které vychází 30. července 2001.