číslo 25/2001
vychází 11. června

Zpět na obsah         

Pro každého něco


LÁZEŇSKÉ POBYTY

Trenčianske Teplice

Leží v západní části Slovenska, na úpatí Strážovských vrchů, v nadmořské výšce 272 metrů uprostřed údolí, jímž protéká potok Teplička. Jsou to jedny z mála lázní, které si zachovaly charakter města takřka výhradně lázeňského, bez vlivu průmyslových podniků na charakter a ovzduší města.

Základem komplexní balneoterapie jsou síranové a sirné prameny o teplotě 37-40,3 stupně Celsia. Dalšími zdroji jsou mineralizované sirné bahno, dozrávající v bazénu s přírodní sirnou vodou, a kvalitní rašelina s vysokým obsahem účinných protizánětlivých látek.

Do Trenčianských Teplic míří ti, kteří trpí zánětlivým či degenerativním revmatickým onemocněním (revmatoidní artritida, artróza, Bechtěrevova choroba aj). Lázně jsou vhodné i k léčení chorob páteře, neuralgických onemocnění, stavů po operacích a úrazech pohybového ústrojí. Léčebné procedury v nich mohou absolvovat i postižení sklerózou multiplex, jsou-li schopni se samostatně pohybovat a obsloužit. Užívané léčebné metody kombinují tradiční přístupy s moderní terapií. Zahrnují komplexní balneoterapii, bahenní zábaly, fyzikální terapii, hydroterapii, plynové injekce, reflexní terapii, akupunkturu, Kneippovu vodoléčbu. Samozřejmostí je nabídka dietního stravování.

Městečko se 4650 obyvateli nabízí přes 1000 lázeňských lůžek. Ročně se na nich vystřídá na 20 000 pacientů ze Slovenska i zahraničí. Lázeňští hosté, kteří chtějí či musí setrvat v Trenčianských Teplicích delší čas, mohou přijet bez obav z nudy. Jejich příznivé klima je vhodné pro lázeňskou léčbu stejně jako pro sport a rekreaci. Zkušené lázeňské město nabízí dostatek příležitostí k odechu - pěší zóny, kavárny, kina, turistiku či koupání v termálním koupališti Zelená žába. Celoroční kulturní a společenský život je samozřejmostí a neomezuje se jen na oblíbené promenádní koncerty. K nejvýznamnějším událostem roku patří tradiční festival komorní hudby Hudební léto či novější mezinárodní festival o umění a umělcích Art Film Festival, jehož se účastní řada slavných osobností (Franco Nero, Alberto Sordi aj.).

Čeští pacienti mohou lázeňskou léčbu na Slovensku absolvovat v případě, že předchozí lázeňská léčba v ČR byla bez objektivně doložitelného efektu. S Trenčianskými Teplicemi má smlouvu například VZP.

EVA DANIELOVÁ