červen 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 3

Milí čtenáři,

jak jste si již jistě stačili všimnout, nedávno vyšlo v našem nakladatelství pokračování úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). I letos jsme pro vás připravili soutěž, která je touto tématikou inspirována. Každý týden Vám nabídneme úryvek z knihy s fotografií (bude jich celkem 10) a vaším úkolem je z přesmyčky sestavit správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


VÁZOKOK
okres Semily

Pověstmi opředený a svým způsobem i drahocenný kopec se vypíná osm kilometrů východně od Turnova. Až na jeho vrchol můžeme vyjet autem. Dostaneme se tam, když ze silnice vedoucí z Turnova do Semil odbočíme v osadě Bačov doleva. Po úzké horské silničce projedeme za stálého stoupání obcí Komárov a odtud asi po dvou kilometrech dojedeme až na parkoviště. Na jeho vrchol vede také řada značených cest z různých míst v jeho okolí. Nejbližší železniční zastávky (v Semilech a Železném Brodě) jsou vzdálené přibližně šest kilometrů.

V roce 1928 nechal Klub českých turistů postavit na vrcholu kopce turistickou chatu, která dostala jméno Riegrova chata. Teprve v roce 1993 zde však byla postavena 48 metrů vysoká železná věž pro vojenské účely, která slouží současně jako rozhledna. Ve výši 24 metrů je vyhlídková plošina, na kterou vede celkem 124 schodů. Z věže se nám otevře krásný výhled do kraje.
Na severu vystupují Jizerské hory s Jizerou, Smrkem a Vysokou Kopou v Polsku, před nimi pak vrchy Černá studnice a Hvězda s rozhlednami. severovýchodně a východně spatříme nejvyšší vrcholky Krkonoš, jako je Kotel, Vysoké Kolo, Luční hora, studniční hora a Sněžka, před nimi se vypíná Žalý s rozhlednou a Černá hora s televizním vysílačem. Jihozápadně a západně leží Hruboskalsko, vrchy Vyskeř a Mužský a dále hrady Bezděz a Ralsko. Severozápadně můžeme spatřit Ještěd s televizním vysílačem a v dálce Lužické hory. Za velmi dobré viditelnosti jsou vidět na jihovýchodě i Orlické hory a na západě České středohoří.
Hlad i žízeň můžeme zahnat v turistické chatě. Za příznivých povětrnostních podmínek vzlétají z vrchu četná rogala. Kopec však proslul hlavně jako naleziště drahých kamenů, především achátů, jaspisů, chalcedonů, ametystů a záhnědy. Některé z nich jsou vystaveny v přilehlé obci a jsou i na prodej.

K vrchu se vztahuje celá řada pověstí. Tak například se vypráví, že poklady uvnitř hory mají střežit trpaslíci se svým králem Granátem. Další pověst se vztahuje k jeskyňce Drábovna na severozápadním svahu kopce. Zde se prý v parném létě zjevují čtyři obrovští muži, kteří tlučou železnými tyčemi do pramene zmrzlé vody a tak posílají do Českého ráje krupobití.
V blízkém okolí jsou i jiné turistické zajímavosti, jako například hrady Trosky, Vladštejn, Frýdštejn, zámky Hrubá Skála, Hrubý Rohozec, Sychrov a další pamětihodnosti včetně mnoha nejrůznějších romantických skalních útvarů.

Jména všech výherců jednotlivých kol budou zveřejněna v čísle 32, které vychází 30. července 2001.