číslo 25/2001
vychází 11. června

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Naše přítelkyně Božena Němcová

Božena Němcová je moje přítelkyně. Naše babičky jako by si z oka vypadly, dlouhé sukně, šátek na bílých vlasech. Její se jmenovala Magdaléna Novotná, moje Petronila Novotná, její pocházela z východních Čech, moje z jižních. Poprvé jsem se s Boženou setkala v dětství. Dostala jsem k Vánocům dva levné tlusté svazky pohádek bez ilustrací, každý po devíti korunách. Sedla jsem si nad ně a četla od začátku do konce. Pak jsem objevila Karlu a Divou Báru. Ty dvě holky mě fascinovaly svou energií, vůlí vystoupit ze zapředsudkovaného společenství 19. století. Že byly obrazem Boženiny i mé touhy a vzdoru, jsem pochopila mnohem později, až když jsem se začala emancipovat jako člověk i jako žena.

Babičku jsem četla jako povinnou školní četbu, ale pochopila jsem ji až jako dospělá. Tehdy jsem zjistila, že tuhle úžasnou knihu je třeba číst dvakrát - jednou v dětství a podruhé až poté, co jsme se potkali se skutečnou láskou a hořem z její ztráty, když jsme se potkali se smrtí.

Moje definitivní okouzlení Boženou nastalo při četbě její korespondence.

Učila jsem se od ní životu, stala se mi blízkým člověkem, jakým se stává ten, který nás zná nejenom na jevišti slávy, ale i v úzkostech a pochybách o sobě samých, který nás povzbuzuje před vzestupem a zachraňuje po pádu.

Božena Němcová je přítelkyní všech českých žen, které nerezignovaly na touhu po svobodě, společenské i osobní. Inspiruje nás k odvaze myslet a konat jinak, než se od nás žen od věků očekávalo. Pro mě ztělesňuje také cosi, co v české společnosti zoufale chybí - a sice solidaritu žen jako hráz proti patriarchálnímu myšlenkovému dogmatu, proti rivalitě žen podbízejícím se mužům. Je to solidarita kolegyň, přítelkyň, solidarita matek umožňujících svým dcerám neopakovat tisíce let staré vzorce chování, nepovažovat samy sebe za "druhé pohlaví".

Spisovatelka Eda Kriseová vyslovila v mém filmu Nesmrtelná hvězda Božena Němcová myšlenku, že naše přítelkyně Božena je úhelným kamenem, od kterého se odvíjí český feminismus. Není to špatný počinek, tahle krásná Božena píšící krásnou literaturu.

Na nočním nebi září planeta objevená na kleťské hvězdárně. Je pojmenovaná po geniální spisovatelce. Tady na zemi září v našich srdcích nesmrtelná hvězda Božena Němcová už půldruhého století. Milé české ženy, pamatujme, že Božena je tady s námi.

OLGA SOMMEROVÁ