číslo 25/2001
vychází 11. června

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Sólokapr Jana Vodňanského

Teprve v posledních měsících začala naše hudební vydavatelství splácet hrozivý dluh dvojici českých písničkářů-humoristů, pánům Skoumalovi a Vodňanskému. Čtyřalbum České tajfuny přineslo výběr z jejich pořadů z let 1974-2000, reedice dvojalba S úsměvem Donkichota/Hurá na Bastilu zase záznam jejich druhého a třetího autorského představení, původně vydaný v roce 1984. Pár dnů před šedesátinami "předsedy kontrolní a revizní komise souboru V+S" Jana Vodňanského rozšiřuje vydavatelství Radioservis tento albový vějíř o oslavencův sólový titul Tělo na leasing.

Zatímco o aktivitách "vedoucího souboru V+S" Petra Skoumala se po roce 1981, tedy po částečně dobrovolném, částečně normalizačními cenzory způsobeném rozpadu úspěšného dua inteligentních hitmakerů, psalo a vědělo poměrně dost (vzpomeňme Skoumalovo komponování pro divadlo či film, ale také pro zpěváky Mišíka, Pospíšila nebo Prokopa), Jan Vodňanský stál - a nutno dodat, že nezaslouženě - spíše v pozadí. Patrné je to i při pohledu na diskografie obou umělců: v případě kompilace Tělo na leasing by se mohlo klidně mluvit o Vodňanského sólovém debutu, kdežto Skoumal má za sebou tři dětská (mj. Jak se loví gorila, Kdyby prase mělo křídla) a čtyři "dospělácká" alba (např. Březen, Poločas rozpadu), nemluvě o jeho zásadní roli na desce Jana Hrubého Černý ovce.

Samozřejmě, Vodňanský je především textař a ne každému textaři se povede to, co třeba Michalu Horáčkovi, tedy nalézt a především udržet si "svého" Hapku... Tento možná trošku divoký příměr může být dobrým vysvětlením Vodňanského spádů literárních (básnické sbírky, divadelní hry, memoáry Když archiv zakuká), hereckých (role ve filmech Vyžilý Boudník či Zvířata ve městě), ale třeba i pedagogických v posledních dvaceti letech. Nicméně i tehdy vznikaly písničky poznamenané Vodňanského charakteristickým humorem - důkazem je právě kompilace Tělo na leasing, sestavená z nejrůznějších nahrávek, jejichž společným jmenovatelem je Vodňanského text. Z pestré společnosti skladatelů alba jmenujme Daniela Dobiáše a (samozřejmě) Petra Skoumala, ještě pestřejší je výčet zpěváků - vedle Vodňanského Jana Koubková, Hana Navarová, ale třeba i Janek Ledecký nebo Světlana Nálepková (Vodňanský byl autorem scénáře i většiny textů jejího výtečného recitálu Sněhurka na trampolíně z roku 1986).

Kdepak, písničkář Vodňanský nelenil ani poté, co přišel o "svého" Skoumala.

MILAN ŠEFL

(Jan Vodňanský: Tělo na leasing. CD, 70 minut. Vyd. Radioservis)

Písničky Jana Vodňanského si můžete poslechnout v pondělí 18. června na ČRo 2 - Praha