číslo 24/2001
vychází 4. června

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 11. 6. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

Lze uzavřít duši do muzea?

Režisér Martin Ryšavý se ve svém cestopisném eseji Sibiř - duše v muzeu vydal na území bývalého Sovětského svazu, které už tradičně zajímá naše dokumentaristy (M. Maryška, V. Kvasnička aj.). Zvolil si neobvyklé, filozoficko-etnografické téma: Národy žijící na Sibiři, zejména Jakuti a Evenkové, prožívají nyní obrovský zájem o hledání vlastní tradice, kterou sovětská moc téměř zneviditelnila. Sibiřské "národní obrození" ovšem nabývá absurdní podoby, v níž se sráží tajemná duše kdysi jen kočujících národů se současnou civilizací, která pronikla i na Sibiř, s výdobytky moderní doby. Režisér se snaží zachytit toto poněkud panoptikální hledání identity.

Dokument Sibiř - duše v muzeu uvažuje o skutečném i "muzeálním" bytí národaJako citlivý pozorovatel se smyslem pro grotesknost situací rámuje svou zprávu o jedné z tváří dnešní Sibiře zahájením stavby muzea a jeho slavnostním otevřením. Přesně podle plánů se tu pod jednou střechou staví pravoslavná svatyně, jakutské stavení balagan a evenský stan. Lze ovšem obdobně rekonstruovat i duše národa? Tradiční zvyky a posvátné předměty přestávají hrát v každodenním životě svoji bývalou roli, aniž by ovšem pro místní obyvatele ztrácely magický vliv. Dozvídáme se řadu příkladů svědčících o tom, jak mnozí místní etnografové onemocněli či umřeli při své práci, či příběhy o pomstě duchů. Lokální dění přerůstá v dokumentu Sibiř - duše v muzeu v otázku s univerzálním přesahem: jak má společnost přistupovat k duši svého společenství, aniž by ji umrtvila muzeálním zakonzervováním?

AGÁTA PILÁTOVÁ


Úterý 12. 6. 2001 ČT 2 - 23.00 hodin

Hoffman

Již osmnáct měsíců a dva týdny Benjamin Hoffman tajně miluje dívku z vedlejší kanceláře, půvabnou stenotypistku Janet Smithovou. Upíná se k jejímu mladičkému půvabu jako k doušku živé vody, která by mohla osvěžit jeho smutný, osamělý život. Mohla - ale asi neosvěží. Neboť Janet je zasnoubená, její Tom je pohledný mladý muž, který se k ní hodí věkem, vzhledem i společenským postavením, a postarší, nepříliš atraktivní pan Hoffman je jí v nejlepším případě k smíchu. A tak se Benjamin už pomalu smiřuje s myšlenkou, že jeho cit nikdy nepřekročí rámec platonického obdivování. Pak mu však osud přihraje zcela nečekanou šanci...


Středa 13. 6. 2001 ČT 1 - 20.20 hodin

O neobvyklém návratu a veselých grafiti

Karty jsou rozdány na drama: opuštěná žena, která pečuje o šestnáctiletého syna, náruživého sprejera, čeká dítě. Jde takříkajíc o pracovní úraz, otcem je mladý kolega, s nímž ovšem nemíní spojit další život. Bývalý manžel - otec výtvarně kreativního Ondry, je šarmantní čtyřicátník, který nenechá žádnou sukni na pokoji a poletuje životem. Chlapce občas proženou policajti, maminka Dáša špatně snáší svůj stav a propadá tu návalům hysterie, jindy sentimentality... Televizní film scenáristky Ivy Procházkové a režiséra Ivana Pokorného Naše děti je však proti všemu očekávání pojat v jemně komediálním duchu i rytmu. Ani dynamická kamera (Martin Kubala) a hudební doprovod nenechávají diváky na pochybách, že jde o veselohru.

"Krize středního věku? Měla jsem ji ve třiceti a trvala tři hodiny. Pak jsem zjistila, že je to ztráta času, který raději věnuji svým dětem," říká Zlata Adamovská, která spolu s Pavlem Křížem a Vladimírem Škultétym hrají hlavní role v televizním filmu Naše děti"Pro scénář jsem využila autobiografických zážitků s vlastním dítětem," přiznává autorka. "Možná si nedokážete představit, co prožívají rodiče, když jim náhle zavolají z policejní stanice a oznámí: Máme tu vašeho syna, přistihli jsme ho se sprejem. Ale musí se to vydržet, dokonce i pochopit. U nás doma jsme se už leccos naučili o nátěrových barvách a zvykli si na to, že každý mladý člověk se vyvíjí jinak." Režisér Pokorný, jehož poznatky o mládeži jsou totožné, neboť se týkají téže rodiny (tvůrčí tým je zároveň manželským párem), dodává: "Myslím, že my a generace našich dětí máme k sobě blíž než naši rodiče kdysi k nám. Nosíme i stejná trička, posloucháme podobnou hudbu. A to byl právě jeden z motivů, který mě na námětu zaujal - určité stírání rozdílů mezi generacemi."

Kromě chápavého vztahu rodičů k citlivému synkovi a jeho nástěnným kreacím má televizní film dvojice Procházková?Pokorný ještě jednu významnou rovinu: téma takzvané krize středního věku. A poskytuje lehce komediální návod, jak se s ní se ctí vypořádat. "Snad náš film osloví obě generace, o nichž pojednává," věří tvůrci - "stejně jako témata oslovila nás..."

AGÁTA PILÁTOVÁ


Čtvrtek 14. 6. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Bouřlivé setkání

Aby Rebeka Baylissová vyplnila poslední přání zesnulé matky, vypravila se na venkov za dědečkem, kterého nikdy neviděla. Navzdory tomu přijal starý pán vnučku vlídně. V jeho domě bydlí také Rebečina teta Molly se synem Eliotem. Přechodně tam pobývá i Joss Gardner, který panu Baylissovi restauruje nábytek. Rebeka se k němu zpočátku chová nevraživě, její pocity se však postupně mění v přátelství... Režei Helmut Förnbacher. Hrají Sophie von Kesselová, Michael Lesch, Rolf Hoppe, Horst-Günter Marx, Heidelinde Weisová, Karl Merkatz, Louise Martiniová, Horst Janson a další.


Pátek 15. 6. 2001 NOVA - 16.35 hodin

První liga

Hráči první ligy v baseballu získávají bohatství, slávu a někteří z nich se ještě za svého života stávají legendou. Není tu místo pro nezkušené nováčky nebo stárnoucí veterány. Snad s výjimkou Clevelandu, kde mají mužstvo složené právě z takových hráčů. Lynn Westlandová, která tým zdědila po manželovi, ho totiž chce přestěhovat na Floridu. K tomu je ovšem nutno vyvázat se ze současné smlouvy, a proto potřebuje, aby bylo co nejhorší... Příjemná sportovní komedie vznikla v roce 1989 a natočil ji podle vlastního scénáře režisér David Ward. Hrají Tom Berengerr, Charlie Sheen, Corbin Bernsen, James Gammon, Wesley Snipes, Charles Cyphers a další.


Sobota 16. 6. 2001 NOVA - 14.05 hodin

Nesnadné dospívání malého chlapce

Dianu Keatonovou známe spíše jako komediální herečku (proslavila se zejména díky Woodymu Allenovi), ale jistě zaujme i jako režisérka. Upřednostňuje však kupodivu látky nikoli veselé, ale spíše zvážnělejší. Snímek Hrdinové mého dětství (1995) zahrnuje dojímavé vyprávění o zážitcích malého chlapce, jemuž vědomí, že mu umírá milovaná maminka, pomáhá překonávat pobyt u dvojice svérázných strýčků. Ti v něm probudí lásku k židovským kořenům, takže dokonce začne studovat tóru a přisvojí si nové jméno. Výchozí sentimentální podloží (umírající blízký člověk) je tak protkáno množstvím více či méně veselých příhod, které jsou rozmístěny jak v rámci rodiny, tak směrem navenek. Ačkoli strýčkové jsou označováni za bláznivé (jeden trpí bludem, že židovstvo je neustále pronásledováno, druhý sbírá staré nepotřebné krámy, jimiž zaplňuje byt), i chlapcův otec má mnohé z jejich bláznovství, i když jakoby v opačné polaritě. Na rozdíl od nich bezvýhradně věří jen síle vědy a "pro doma" neustále vymýšlí roztodivné vynálezy, které někdy fungují, ale spíše natropí víc škody než užitku. Maminka se nikoli náhodou přikloní k tvrzení hochových spolužáků, že tatínek je možná opravdu mimozemšťan, ale že je třeba s ním umět vycházet.

Chlapec svými zážitky jakoby zmoudří: zatímco otec po matčině smrti vyhodí všechny filmové záznamy, chlapec si je naopak s dojetím promítá. Při jejich sledování dojde k usmíření obou, kteří si dlouho k sobě hledali cestu. Nenáročná historka, opírající se o herecké výkony Andie MacDowellové, Johna Turturra i mladičkého Nathana Watta, je zvládnuta vkusně a bez výraznějšího citového vydírání, nejde ovšem nad rozměr žánrového obrázku, který působivě evokuje počátek šedesátých let. Film se vyznačuje pohotově, až rozmarně nahozenými dialogy a pečlivým režijním ztvárněním. Oceníme, že Diana Keatonová nepředstírá větší ambice, než jaké může naplnit.

JAN JAROŠ


Neděle 17. 6. 2001 NOVA - 23.15

Texaská spravedlnost

Hlavní postavou amerického televizního dramatu natočeného podle skutečné události je bohatý texaský obchodník Thomas Cullen Davis, který má vše, co si muž jeho věku může přát. Více než slušný příjem, postavení, pohlednou manželku, pohlednou milenku, spokojenou rodinu. Jenže pak se velmi rychle všechno změní. Manželka ho přistihla při nevěře, a protože to zřejmě nebyl jeho první prohřešek proti tomu, co slíbil, než si kdysi řekli ano, požádá manželka o rozvod. Svobody si však příliš neužije, protože se ožení se svou milenkou Priscillou, a to ve stejné době, kdy mu zemře otec a on tak zdědí další miliony... Režie Dick Lowry. Hrají Peter Strauss, Heather Locklearová, Dennis Franz, Lewis Smith, Susan Walters,ová Chris Mulkey a další.