číslo 24/2001
vychází 4. června

Zpět na obsah         

Pro každého něco


PÉČE O NOHY

Jak správně pečovat o nohy

Péče o nohy je právě tak důležitá jako péče o ruce nebo o pleť. Bohužel se často na jejich ošetřování zapomíná. Nohy trpí celodenním chozením v uzavřené, mnohdy i těsné obuvi, u žen je to hlavně obuv s vysokými podpatky. Navíc s příchodem léta a krásnými slunečními dny máme stále větší tendenci vyrážet do přírody na výlety. Po dlouhé chůzi, celodenním stání v zaměstnání, ale i při běžné činnosti jsou nohy unavené, velmi často se vytvářejí mozoly a hrubá kůže (zejména na patách). A kolik je mezi námi žen, které mohou říct, že jsou se svýma nohama spokojené. Co je tedy dobré udělat pro naše nohy?

Hlavní a nejvíce rozšířené jsou problémy spočívající v únavě nohou. Velmi mnoho záleží na jejich celkovém zatížení. U profesí, kde lidé celý den stojí, se nohy unaví a rozbolí daleko dříve než u zaměstnání sedavých. Ale i tak je možné unaveným nohám přes den pomoci. Vyzkoušejte chladivý gel na unavené nohy Ryor, který odstraňuje únavu nohou při vlastní automasáži. Výhodou je, že v případě nutnosti se dá gel aplikovat na nohy i přes punčochy. Samozřejmě že touto péčí by starost o nohy neměla končit. Po celodenní námaze je nejvýznamnější jejich večerní koupel a ošetření. Na unavené nohy zkuste uvolňovací teplou koupel s přídavkem koupelového oleje s bylinnými extrakty Ryor nebo koupelových solí. Po koupeli nohy důkladně vysušte, zejména mezi prsty, protože právě ve vlhku často dochází k množení bakterií a tvorbě plísní. Na suché nohy naneste tenkou vrstvu gelu na unavené nohy Ryor. Gel obsahuje extrakty z kaštanu, měsíčku, rozmarýnu a řepíku, které společně s masáží směrem k srdci odstraní napětí z unavených nohou a působí preventivně proti otokům. Gel na nohy je vhodný i pro sportovce po jakémkoli sportovním zatížení. Ke každodenní péči o umyté a dobře vysušené nohy patří neodmyslitelně bylinný balzám k péči o nohy Ryor. Tento mimořádně účinný přípravek obsahuje extrakty z šalvěje, měsíčku lékařského a jehličnanů, které určují jeho osvěžující, prokrvující a dezodorační účinky. Bylinný balzám k péči o nohy výrazně zvláčňuje a změkčuje ztvrdlou kůži na bříškách prstů i na patách. Po večerní aplikaci balzámu je dobré zabalit nohy do froté ručníku nebo si natáhnout silné bavlněné ponožky. Nezapomeňte přitom na chodidla a kotníky.

Pravidelné ošetřování spojené s masáží a cvičením udrží vaše nohy v perfektním stavu. Nebraňte se ani občasnému uvolnění nohou tak, že je dáte do polohy výš, než je hlava.

HANA NECHVÁTALOVÁ

Pracovníci Ryoru zodpoví vaše dotazy v Kosmetické poradně, kterou vysílá ČRo 2 - Praha každou sobotu v pořadu Máta od 9 do 10 hodin dopoledne. S radami prospěšnými vašemu zdraví se můžete setkat na vlnách Českého rozhlasu v pořadech Zdraví (ČRo 1 - Radiožurnál, každý všední den 9.37) či Poradna o zdraví (ČRo 2 - Praha, úterý 10.37).