červen 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 2

Milí čtenáři,

jak jste si již jistě stačili všimnout, nedávno vyšlo v našem nakladatelství pokračování úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). I letos jsme pro vás připravili soutěž, která je touto tématikou inspirována. Každý týden Vám nabídneme úryvek z knihy s fotografií (bude jich celkem 10) a vaším úkolem je z přesmyčky sestavit správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


NOKIAPAN
okres Jablonec nad Nisou

Asi osm kilometrů severně od Turnova se nad obcí Frýdštejn vypíná zalesněný vrch s 18 metrů vysokou cihlovou rozhlednou. Věž zde byla postavena Klubem českých turistů v roce 1894. Nejlépe se k ní dostaneme, když zaparkujeme auto ve stejnojmenné osadě u Myslivecké chaty. Klíč od věže i můžeme vypůjčit v domku č. 14 u autobusové zastávky. Odtud je to až k rozhledně asi půl kilometru pěšky po modré značce. Nejbližší železniční zastávka (v Rychnově u Jablonce nad Nisou) je vzdálená přibližně čtyři kilometry.

Vystoupíme-li po 93 schodech na věž, naskytne se nám pěkný rozhled do kraje Na severu uvidíme Ještěd s televizním vysílačem, Jizerské hory s horou Jizera a některými rozhlednami, jako je Královka, Bramberk a Černá studnice. Severovýchodně a východně leží vrcholky Krkonoš - polská Szrenica s horskou chatou a televizní věží nad Sněžnými jámami, dále Kotel, Luční hora, Žalý s rozhlednou a Černá hora s televizním vysílačem. Jihovýchodně můžeme vidět vrchy Zvičiny, tábor s rozhlednou, Kozákov s rozhlednou a v údolí nedaleký hrad Frýdštejn, jižně a jihovýchodně vrchy Vyskeř, Mužský a hrad Bezděz a západně a severozápadně hrad Ralsko, Klíč v Lužických horách a další kopce.

Nebližší občerstvení je k dispozici v Myslivecké chatě, u které jsme nechali stát auto. V okolí se pak nachází řada dalších turisticky zajímavých míst. Vydáme-li se například po modré značce, přijdeme asi po dvou kilometrech ke zřícenině hradu Frýdštejn ze 14. století. Nedaleko od hradu můžeme zaparkovat i auto. Dominantou Frýdštejna je válcová věž, ostatní části tvoří zbytky zdí a ve skalách vytesané místnosti. K zajímavé zřícenině hradu Vranov můžeme pokračovat zhruba další dva kilometry po červené značce. Na mohutném skalním bloku, který nabízí několik pěkných vyhlídek, se zachovaly malé zbytky zdí, místnosti vytesané ve skalách a kaple z roku 1826. V nejbližším okolí se dále nalézají méně známé skalní útvary Suché a Klokočské skály.