číslo 24/2001
vychází 4. června

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Česko-moravsko-anglická hudební společnost

Před týdnem jsem na tomto místě psal o námluvách klasické a populární hudby a na crossoverové téma mohu díky novému albu stále oblíbenější kapely Čechomor (dříve Českomoravská hudební společnost) pokračovat i v tomto čísle. V lednu se totiž v pražském Rudolfinu uskutečnil pozoruhodný koncert, na kterém zmíněná skupina spojila síly s komorním souborem Collegium českých filharmoniků a své rockové uchopení moravských a českých lidovek nabídla společně s civilně oblečenými filharmoniky v orchestrálním aranžmá. Jistě i příznivá reakce publika přispěla k tomu, že se skupina i s Collegiem hned druhý den přestěhovala do studia Sono a koncertní repertoár začala natáčet. Výsledkem je právě vydané album Proměny.

Nenápadnou a přitom velmi podstatnou osobností tohoto projektu je anglický zpěvák, skladatel, dirigent a aranžér Jaz Coleman, u nás známý především jako frontman kultovní kapely Killing Joke. Loni ho jeho dobrodružná duše přivedla do Prahy, kde začal pracovat pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, s nímž (a se slavným houslistou Nigelem Kennedym) natočil třeba orchestrální verze skladeb The Doors. Jednoho dne na dveře jeho dirigentského apartmá v Obecním domě zaklepal houslista Karel Holas, klíčová postava Čechomoru. Slovo dalo slovo a Jaz Coleman se jal pracovat na písních Českomoravské hudební společnosti a jejich novou podobu pro komorní orchestr a samotnou kapelu představil právě v Rudolfinu, kde tu početnou muzikantskou sešlost navíc dirigoval. Výrazný otisk jeho rozkošatělého aranžérského rukopisu nese i deska Proměny.

František Černý a Karel HolasČeskomoravská hudební společnost vznikla už před třinácti lety, ale z poutí a tržišť do prestižních pražských klubů se její od podlahy hrané lidovky přenesly až před několika lety, kdy skupinu posílil již zmíněný Karel Holas, bývalý člen kapel ZOO, Dobrohošť, České srdce a spoluhráč legendárního Alana Stivella. Současný Čechomor stojí - vedle kytary a zpěvu občasného herce Františka Černého (vzpomeňme jeho taxíkářskou roličku v Knoflíkářích) - právě na Holasově mistrovství, které se skvěle doplňuje s cellem Michala Pavlíka, bicími Radka Klučky a akordeonem Radka Pobořila. Už předchozí řadová deska Čechomoru signalizovala obrovský hitový potenciál textově mnohdy velmi drsných horňáckých písní v rockové úpravě; na albu Proměny jsou však tyto skladby zachyceny v ještě obratnějším a atraktivnějším provedení. Coleman intuitivně vycítil, kde přidat na naléhavosti i kde je třeba píseň naopak "ořezat" na podstatu. Jak filharmonici, tak členové Čechomoru (včetně hostující zpěvačky Lenky Dusilové) mu vyšli vstříc a stvořili nádherné album.

MILAN ŠEFL

(Čechomor a Jaz Coleman: Proměny. CD, 60 minut. Vyd. Universal Music, 2001)

Čechomor a jeho skladby z alba Proměny si můžete poslechnout v pondělí 11. června na ČRo 2 - Praha