číslo 23/2001
vychází 28. května

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Úplné zatmění

Poctivé životopisné snímky mají většinou tu smůlu, že jim přijde na chuť málo diváků. To byl i případ vynikajícího koprodukčního filmu Agnieszky Hollandové Úplné zatmění, který na kazetách nabízí Hollywood Classic Entertainment.

Krátký životní příběh jednoho z největších francouzských prokletých básníků Arthura Rimbauda popisuje režisérka s maximálním, až něžně mateřským porozuměním. Dětství v chudé venkovské rodině, výbojné dramatické období v pařížských putykách a barech a také klíčové homosexuální přátelství s o mnoho starším kolegou Paulem Verlainem balancujícím na pokraji zatracení - to vše líčí film ve velmi prozaickém duchu, bez přikrašlování a zbytečné piety. Strhující drama rozehrává zajímavé protipóly muže, který byl mimořádně nadaným a citlivým poetou, ale i vznětlivým člověkem, jenž těžko krotil svou bouřliváckou povahu a zraňoval často i své nejbližší.

Psychologický snímek přibližující věrně dobu i mentalitu prokletých básníků nabízí výtečný výkon Leonarda Di Capria, který ač mlád, dokázal v Rimbaudovi postihnout celou škálu jeho vášní, rozporů a úzkosti. Díky němu i dalším hereckým představitelům (David Thewlis jako Verlain a Romane Bohringerová v roli Arthurovy ženy) je Úplné zatmění skvělou, byť ne právě povzbudivou podívanou, jež bude mít nepochybně co říct i nastupujícím veršotepcům 21. století.

JANA PODSKALSKÁ