číslo 23/2001
vychází 28. května

Zpět na obsah         

Pro každého něco


ROSTLINA MĚSÍCE KVĚTNA

Javor dlanitolistý

V bohatém rodu javorů, který roste v počtu asi 150 druhů v Evropě, Asii, Severní Americe a severní Africe, má svébytné postavení javor dlanitolistý. Domovinu má v Japonsku, střední Číně a Koreji. U nás roste jako středně vysoký opadavý keř nebo strom a výška většinou nepřesáhne 3 až 4 m. Bylo vyšlechtěno asi 80 variet a kultivarů, nejznámější javor dlanitolistý (Atropurpureum) má ozdobné pětilaločnaté hluboce rozeklané listy, trvale zbarvené v průběhu roku do tmavé až načernalé červeně. Drobné purpurově červené květy jsou uspořádány v hroznovitém květenství, kořenový systém je bohatý a dobře kotví v půdě. Několik malebných rozkladitých kmínků se rozvětvuje blízko země a nese lehce stavěnou korunu s větvemi uspořádanými do víceméně deštníkovitého tvaru. Roste pomalu, vyvíjí se spíše do šířky než do výšky.

Javor dlanitolistý - AtropurpureumNejlépe roste na mírně kyselých, humusem bohatých zahradních půdách, nesnáší v půdě vápník. Potřebuje světlé, slunné nebo mírně zastíněné stanoviště. Snese i vlhké, ne však podmáčené místo. Pomalý růst ho předurčuje i pro malé zahrady. Vysazuje se také do nádob, zde potřebuje pravidelně zalévat, a nevystavujeme ho na extrémní slunečné a větrné stanoviště.
Javory s dekorativním listem jsou vyhledávanými solitérami. Vnášejí do zahrad výraznou barevnost, starší exempláře někdy i nezvyklé až bizarní tvary. Vyniknou v trávníku i jako ozdoba dlážděné plochy. Znamenitě se uplatní také ve větších skalkách, dobře rostou i ve vřesovištních partiích, zajímavé obrazce vytvářejí na březích drobné vodní plochy, ve které se zrcadlí. Javor dlanitolistý (Atropurpureum) je nedílnou součástí japonských zahrad a orientálních zákoutí. Vynikne také v popředí nebo v kombinaci s tmavými jehličnany, jinými výrazně vybarvenými dřevinami i ve skupinách trvalek. Používá se i ve formě bonsaje.