číslo 23/2001
vychází 28. května

Zpět na obsah         

Pro každého něco


GMO

Co jsou geneticky modifikované organismy? - II.

Kauza sója

Základní jednotky dědičné informace - geny - se však nejvíce kombinují u rostlin, především u sóji, pšenice, kukuřice, řepky a u brambor. Sója je například obsažena zhruba v 60 % veškerých potravinářských produktů prodávaných v supermarketech: od pečiva přes cukrovinky až po těstoviny, dětskou výživu a konzervy. Největším producentem geneticky manipulované sóji je americký koncern Monsanto. Do sójových bobů byly vloženy geny z bakterie, květákového viru a petúnie. Díky tomu produkují bílkoviny, které dosud nebyly běžnou součástí naší potravy. Výrobci ujišťují, že GM sója je zdravotně nezávadná, říká dr. Čestmír Hrdinka z české pobočky Greenpeace, ale jak to můžou vědět? Zatím neprovedli žádné dlouhodobé studie, jimiž by nezávadnost prokázali. Obavy vědců, že by bílkoviny virů a bakterií mohly v potravině způsobovat přinejmenším nárůst alergií, smetávají ze stolu. Modifikovaná sója přináší výhody pouze výrobci, zatímco všechna rizika zůstávají spotřebiteli. Díky neobvyklé kombinaci genů je nová sója odolná proti prostředku na hubení plevele. Konkrétně to znamená, že umělé hnojivo zahubí všechny ostatní rostliny kromě modifikované sóji. Obchodním trhákem firmy Monsanto je dvojbalíček s názvem Roundup, který obsahuje jak semena plodiny, tak doporučovaný herbicid. Hlášky o tom, že se s použitím GM plodin bude snižovat používání umělých hnojiv, se tak jednoznačně ukázaly jako falešné. Spotřeba chemikálií naopak stoupla více než dvakrát.

Co se děje na polích?

Geneticky manipulovaných plodin přesto dnes existují už desítky včetně rýže, mrkve, hrášku, okurek, jablek a vína. Není to tak, že bychom se po snědení GM potraviny otrávili, pokračuje Čestmír Hrdinka, o to více je však třeba obezřetnosti. Geny způsobující rezistenci na antibiotika, která se vkládají například do kukuřice, mohou přejít na patogenní mikroorganismy, jimiž vyvolaná onemocnění by pak vůbec nebylo možné léčit. Díky sílícímu odporu veřejnosti v západní Evropě hledají výrobci a exportéři GM plodin nová odbytiště - a právě v ČR našli dveře otevřené. Osévají u nás pokusná pole, aniž by přitom museli sledovat vliv na životní prostředí. V současné době se dokonce s podporou státních úředníků chystají rozšířit GM v ČR ve velkém. Umožnil to nový návrh zákona o geneticky modifikovaných organismech přijatý na jaře roku 2000. Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která byla nedávno schválena, počítá s povinným označováním potravin s obsahem GM až od roku 2002. Podle průzkumů veřejného mínění si však již dnes jejich označování přeje 90 % naší populace.

VĚRA KEILOVÁ

Ekologií a zdravým způsobem života se zabývá např. pořad Poradna o zdraví (ČRo 2 - Praha, každé pondělí 10.37), Živá voda (ČRo 1 - Radiožurnál, každé úterý 11.35), Zeměžluč (ČRo 6/Rádio Svobodná Evropa, pátek 11.10, sobota 12.10)