květen 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 1

Milí čtenáři,

jak jste si již jistě stačili všimnout, nedávno vyšlo v našem nakladatelství pokračování úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). I letos jsme pro vás připravili soutěž, která je touto tématikou inspirována. Každý týden Vám nabídneme úryvek z knihy s fotografií (bude jich celkem 10) a vaším úkolem je z přesmyčky sestavit správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa

Začínáme...


RAKNÍJ
okres Písek

Vrch se nachází v pásmu tzv. Píseckých hor přímo nad městem Písek. V roce 1997 byla na jeho vrcholu postavena železná telekomunikační věž, která se současně využívá i jako rozhledna. Je to jeden z dobrých příkladů, kdy se vychází vstříc i turistům. Podobných věží se sice v poslední době u nás staví hodně, ale jen některé jsou veřejnosti přístupné.

K vrcholu vede celá řada cest, proto se k němu dostaneme poměrně snadno. Tak například přímo nad Pískem v blízkosti rybníků vhodných i ke koupání je parkoviště U Vodáka, kde můžeme nechat auto. Odtud jsou to až k rozhledně po modré značce necelé dva kilometry. Posledních asi dvě stě metrů cesty však není značeno. Autem můžeme dojet ale také až k chatě Živec, odkud je to k věži pouze půl kilometru. Povolení k vjezdu tam však mají jenom hosté chaty. Z druhé strany vede cesta ze vsi Chrastiny na parkoviště Nové Sedlo, odkud je to jeden a půl kilometru, anebo můžeme pokračovat v jízdě až k chatě Živec. Nejbližší železniční zastávka (v Písku) je vzdálená asi pět kilometrů.

Věž dosahuje výšky 59 metrů, vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 35 metrů a vede na něj celkem 182 schodů. Seshora je nádherný výhled do kraje. Za dobré viditelnosti můžeme na jihovýchodě vidět Novohradské hory, dále na jihu horu Kleť rozhlednou a televizním vysílačem na Českým Krumlovem a četné šumavské vrcholky, jako je Libín s rozhlednou , Bobík a Boubín, směrem k jihozápadu pak Přilba, Javorník s rozhlednou, Ždánidla, Plesná, Jezerní hora a další, dole v údolí Písek a Strakonice. Směrem na severozápad je vidět pásmo Brd v čele s Třemšínem s věží a vrchem Praha s věží meteorolgického radaru, na severu leží kopce ve Středočeské pahorkatině a východně vrch Choustník se zříceninou hradu a výběžky Českomoravské vrchoviny. V nedaleké chatě živec je možno se občerstvit, popřípadě i přenocovat.

K hoře se vztahuje například pověst o pokladu, který prý je ukryt uvnitř a hlídá jej skřítek Pihor. Poklad je však dosažitelný jen pro poctivého člověka, a to pouze jednou za dlouhé období.

Písecké hory se staly první oblastí klidu vyhlášenou v České republice. Bylo to již v roce 1973. Dnes vedou přírodním parkem dvě naučné stezky. V nedalekém Písku si pak můžeme prohlédnout městskou památkovou zónu s různými historickými pamětihodnostmi. Nad řekou Otavou stojí náš nejstarší kamenný most, pocházející z konce 13. století. Opačným směrem, poněkud však dále, se nad řekou Vltavou nacházejí další dvě významné historické památky - hrad Zvíkov a zámek Orlík.