číslo 23/2001
vychází 28. května

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.06

Bojanovo - kde se (české) pivo vaří, tam se dobře daří

Komín s pivovarskou korouhví, budovy z temně červených cihel a pro někoho více, pro někoho méně příjemná vůně sladu. Na bráně rozesmátý kulatý obličej dobrého vojáka Josefa Švejka. To je pivovar Bojanovo.

"České pivo je mezi Poláky velmi populární," říká starosta Bojanova Józef Zuter. Občané městečka si na pivo, které vystřídalo místní patoky, rádi zvykli a jsou na ně hrdí. Polsko-česká obchodní společnost si pronajala skomírající pivovar loni v létě. Po nezbytné prohlídce a nutných úpravách začala pod dohledem českého sládka vařit pivo tradičního plzeňského typu. Křivka výroby stále rapidně stoupá. V lednu v Bojanově vyrobili 900 hektolitrů mírně nahořklého, jiskřivého Švejka s bohatou pěnou. Pivovar svádí snad nejtěžší boj v obchodním světě - boj o trh. Nemá ambice stát se velkododavatelem, ale chce se stát výrobcem piva známého v okolí svou kvalitou. Nejpříjemnější pro naše uši je, když tady místní lidé řeknou, že jdou na své pivo. Když se jich zeptáte, jaké že je to jejich pivo, uslyšíte odpověď: "No, co jaké - přece Švejk." Říká předseda správní rady pivovaru Marek Jadrzejewski.

Za tajemstvím českého piva v Polsku stojí pan pivovar - nenechte se mýlit, - slovo pivovar totiž v polštině neznamená podnik, kde se pivo vaří, ale člověka, který je otcem a duší toho piva. Pivovar totiž znamená sládek. A tím je v Bojanově pan Otto Dvorský. Na chvíli se stane naším průvodcem: "Tak tohle je varna pivovaru, kde se odděluje mláto od tzv. břečky, jak se tady v Polsku říká. Pak se to dá do kotle, přidá se vše ostatní a vaří. Zatím máme výstav piva asi 1000 hektolitrů měsíčně, ale v létě počítáme, že to bude třikrát nebo čtyřikrát tolik." - Kam své pivo prodáváte? Jaký je váš trh? - "Zpočátku jsme začínali v Bojanově a v okolních vesnicích, ale počítáme postupně s dodávkami i do Jelenie Góry a později i na sever Polska, k moři, a taky do měst jako Vratislav a Poznaň."

Člověk nemusí být znalec, aby odlišil průmyslově vyráběné pivo, jakých je v Polsku naprostá většina, od piva, které poctivě zraje a pění takříkajíc samo od sebe. Jaký je ten hlavní rozdíl, pane sládku? - "Když natočím naše pivo Švejk a postupně piju, zůstává na něm pěna až do konce, kdežto u zdejších piv vyráběných jednodušší cestou pěna velice rychle klesne..." - Jaký je názor místních bojanovských pivařů na pivo Švejk? - "Kladný... V Bojanově mají velkou školu a její učitelé hrají ve volném čase košíkovou: své mužstvo nazvali Tým Švejk. Jeho členové po tréninku nebo po zápase už nic jiného než našeho Švejka nepijou..." - A co vy? Dáte si ho po večeři taky? - "No..., já chodím na český pivo..."

PAVEL NOVÁK, Varšava