číslo 23/2001
vychází 28. května

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Televizní secondhand

O víkendových večerech musí být v televizi hlavně veselo. Obecně sdílenou platnost zmíněného přesvědčení nemůže změnit ani nepoměr nenasytné poptávky a omezené nabídky výrobců televizní zábavy. Nápadným nedostatkem čerstvého zboží trpí dnes stejně největší soukromá i veřejnoprávní televize. Ve vzácné shodě je i východisko z nouze v podobě rabování vlastních archivů. Ať už jde o sestřihy v duchu "best of", resp. poslepování zbytků dříve spadlých pod stůl, jež praktikuje Nova, či prosté reprizování úspěšných pořadů, které volí Česká televize, v obou případech platí, že secondhandová recyklace televizní zábavy, jakou zažíváme v poslední době, nemá obdoby. Zatím poslední ukázku této praxe nabídl třetí květnový víkend, kdy nejprve v sobotu večer diváky pobavila Nova "nejlepšími scénkami, skeči a písničkami ze zábavné show Karla Šípa ve Skopičinách, aby o den později ČT kontrovala reprízou tři roky starého silvestrovského pořadu Donutil nás k smíchu.

Miroslav DonutilOba pořady však nejsou jen důkazem kyslíkového dluhu televizní zábavy. Mimo jiné připomněly, jak ceněnou devízou je pro každou televizi "privatizace" konkrétní osobnosti schopné rozesmát diváky. V případě Karla Šípa má podobná výlučná vazba poněkud hořkou příchuť. Možná i pro samotného protagonistu. V dávných dobách svého působení v České televizi býval Karel Šíp (spolu s Jaroslavem Uhlířem) představitelem humoru, který dokázal pobavit divácké davy, aniž by přitom podbíhal laťku vkusu. Pozdější přestup na soukromou obrazovku přinesl Šípovi jistě mnohé - více prostoru a příležitostí, následně více popularity a (zřejmě) více peněz. Průběžně rostoucí cenou, kterou za to vše zaplatil, bylo postupné přizpůsobování se potřebám, představám a vkusu nového chlebodárce. Uvedený sestřih nejvýživnějších momentů Skopičin názorně doložil, kam zatím při své novácké asimilaci došel...

Vařit dobře a málo je lepší než naopak. Zejména je-li onou alternativou angažmá v závodní kuchyni. Doufejme, že si to co nejdřív znovu uvědomí i zodpovědní v České televizi: Přestanou spoléhat na archivy a postarají se o to, aby k Miroslavu Donutilovi a několika málo dalším věrným přibyli brzy další, podobně osobití a nepřizpůsobiví.

JAN SVAČINA