číslo 21/2001
vychází 14. května

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 27. 5. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 21.00 hodin

Skupina 42

"Jsem u jednoho důležitého rysu Skupiny 42. Že totiž měřila svou práci ve výtvarném umění i v literatuře, v teorii i ve filozofii nejvyššími měřítky současného světového dění," napsal Adolf Kroupa k vernisáži Skupiny 42 v Domě pánů z Kunštátu v Brně roku 1963. "Druhým rysem aktivity Skupiny byla široká škála zájmů jejích členů. Básníci a malíři se vzájemně ovlivňovali. Pod dojmem Kainarovy básně Stříhali dohola malého chlapečka namaloval Matal stejnojmenný obraz. S nočními chodci se potkáme nejen u Hudečka, ale i u většiny básníků Skupiny. Hančova poezie říkala skoro totéž co třeba Gross nebo Lhoták." O teoretikovi Jindřichu Chalupeckém Kroupa říká, že to byl "Robespierre i papež Skupiny, něco jako Breton mezi surrealisty".

Antologie Zdeňka Pešata a Evy Petrové se zrodila ve druhé polovině 60. let. Už tehdy měla obsáhnout jak výtvarnou, tak literární tvorbu Skupiny 42. Svazek, který graficky zpracoval Libor Fára, však tehdy nevyšel. I druhý pokus o vydání proběhl v nakladatelství Odeon - na počátku 90. let. Rozmanité překážky ale způsobily, že antologie byla vydána teprve v roce 2000 v brněnském nakladatelství Atlantis. Skupinu 42 představuje jako celek sestávající ze sedmi malířů, sochaře, fotografa, pěti básníků a dvou teoretiků. Genezi Skupiny sleduje už od 20. let, kdy Gross, Hák a Zívr utvořili v Nové Pace (řečeno s Evou Petrovou) umělecký mikrokolektiv, základní jednotku příštího uměleckého seskupení. První výstava, která předcházela ustavení Skupiny 42, se konala v roce 1931 v aule novopackého gymnázia. Pro druhou etapu vývoje byla rozhodující výstava šesti mladých umělců, která se uskutečnila v Burianově divadle D 37. Souvislost básníků se Skupinou byla volnější, ale už za války se všichni přihlásili ke společnému programu, který pod názvem Svět, v němž žijeme formuloval Jindřich Chalupecký.

Pořad, který na základě antologie připravila Alena Blažejovská, sleduje příběh Skupiny 42 v ukázkách z tvorby, v dopisech i v teoretických statích, a to až do roku 1948.