číslo 21/2001
vychází 14. května

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 26. 5. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Gluckova Ifigenie na Tauridě

Christoph Willibald GluckIfigenie na Tauridě (1779) patří k nejlepším dílům Ch. W. Glucka (1714-1787), který napsal na padesát oper - 33 italských, 19 francouzských. Námět Euripidovy tragedie zhudebnilo mnoho skladatelů, ale dnes vítězí opera Gluckova. Přímé, prosté, ale velkolepé linie hudby evokují monumentalitu i prudké vášně antických hrdinů. Gluck sám píše: "Snažím se, abych ušlechtilou citovou a přirozenou melodií, přesnou deklamací získal prostředek k vytvoření hudby vlastní všem národům a zahladil směšné rozlišování různé hudby národní. Skládám hudbu takovým způsobem, který záhy nezestárne." A skutečně se nemýlil - jeho opery zůstaly na rozdíl od opusů mnoha jeho současníků stále na repertoáru všech velkých operních domů. K nejproslulejším inscenacím minulosti patří legendární produkce roku 1957 v milánské Scale - Ifigenii zpívala Maria Callas, režíroval Luchino Visconti, dirigoval Nino Sanzogno. Scéna evokovala obrazy Tiepolovy. Naštěstí je vydán live záznam. Hrdinku Gluckovy opery interpretovala řada velkých pěvkyň - Jurinec, Lott, Montague, Caballé a mnoho dalších.

Ifigenie, která před lety měla být obětována bohům, byla z oltáře unesena samotnou bohyní Dianou až na Tauridu (Krym), kde je kněžkou Dianina chrámu. Orestes, její bratr, zabil matku obou, Klytaiméstru, která se svým milencem zavraždila svého chotě Agamemnona. Je však přes spravedlnost své pomsty pronásledován Furiemi - bohyněmi výčitek. Osvobodit se od nich může, jen přiveze-li do Řecka posvátnou sochu Dianinu z chrámu na Tauridě. Tam se tedy vydá s přítelem Pyladem, setká se se sestrou, dávno považovanou za mrtvou, a po mnoha nebezpečenstvích všichni společně odplují domů, do Aulidy - Řecka.

Dramatický děj budeme tentokrát sledovat ze záznamu představení provedeného 2. 8. 2000 v rámci Salzburgských her. V hlavních rolích uslyšíme Susan Graham, která - ač mezzosopranistka - s překvapivou suverenitou zvládá mimořádně náročný, dramatický part Ifigenie, v roli Oresta pak u nás dobře známého barytonistu Thomase Hampsona. Dirigentem je Ivor Bolton.

JIŘÍ KOTOUČ