květen 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


REMOSKA

Vážení čtenáři,

v Týdeníku Rozhlas proběhla Soutěž o Remosku. Přinášíme Vám nejzajímavější recepty, které jste nám do naší soutěže o Remosku zaslali a zároveň jméno výherce, kterým se stal:

pan JUDr. Zdeněk Havelka z Hradce Králové.

Na Vaše četná přání uvádíme adresu výrobce Remosky: Remoska, s.r.o., Martinská čtvrť 1702, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm, e-mail: remoska@iol.cz, www.telecom.cz/remoska.

A zde jsou recepty:

Zapečená kapusta
1 hlávka kapusty, 30 dkg mletého masa, 5 dkg tuku, 2 žemle, 1 bílek, 1 cibule, pepř, sůl, česnek
Kapustu omyjeme a ve slané vodě napolo uvaříme. Mísu remosky vymastíme, poklademe listy kapusty, na listy dáme nádivku z masa a navrch opět listy kapusty. Pomastíme a zapečeme. Pečeni můžeme zalít vývarem, aby nebyla suchá. Podáváme s brambory nebo za studena s chlebem k večeři.
Nádivka:
Žemle namočíme do vlažné vody, nabobtnalé vymačkáme, přidáme mleté maso, pokrájenou cibuli zasmahnutou na tuku, vejce nebo jen bílek, pepř, sůl a utřený stroužek česneku. Je-li nádivka hustá, zředíme ji troškou vody.
Vše řádně promícháme a dáme na listy kapusty.
Olga Dudášová, Bohumín

Těstovinový nákyp (4 osoby)
Potřebujeme: 1 sáček nudlí 35?50 dkg, 30 dkg točený salám, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, mletý bílý pepř, 1 plechovka sterilizované jemné vakuované kukuřice Bonduelle, 0,5 l mléka, 4 vejce, nastrouhaný muškátový oříšek, 10 dkg strouhaný sýr eidam - gouda, tuk na vymazání formy, 0,5 kg pórek.
Pracovní postup:
Do vařící osolené vody vsypeme sáček zakoupených nebo domácích nudlí a povaříme kolem 12 minut, zcedíme a propláchneme studenou vodou a okapeme. Mezitím si očistíme a nakrájíme pórek na silnější plátky, který kolem 3 minut prudce spaříme a následně ochladíme ve vroucí vodě (blanšírujeme). Dále si připravíme dvě střední cibule (oloupeme a nakrájíme nadrobno a zároveň i salám stejným způsobem).
Na pánvi rozehřejeme tuk a opečeme na něm nakrájenou cibuli a salám. Dochutíme vše mořskou solí a pepřem. Sterilizovanou kukuřici slejeme a necháme okapat.
Remoskovou formu vymažeme tukem a klademe po vrstvách střídavě nudle, pórek, cibuli, kukuřici, salám. V mléce se rozkvedlají vejce, okoření pepřem a mořskou solí, muškátovým oříškem a přelijeme na nákyp. Závěrem se povrch nákypu posype nahrubo strouhaným sýrem a peče v remosce 1/4 hodiny (v troubě se peče kolem 3/4 hodiny). Zkuste a budete se olizovat!
Markéta Přikrylová, Opava

Kuře na bazalce - 4 porce
1 kuře, 2 velké klacky pórku, 1 konzerva sterilovaných žampionů ve slaném nálevu, 1 rovná polévková lžíce sušené bazalky, 8 oliv s paprikou, půl kostky Hery, sůl, bílý pepř, vývar z 1 kostky slepičího vývaru
Pěkné, krátké a vysoké kuře důkladně dočistíme, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou. Rozčtvrtíme, osolíme, jemně opepříme. Vložíme do remosky, podlijeme vývarem, poklademe nakrájenou Herou. Po 20 minutách porce kuřete vyndáme a na dno remosky dáme nakrájený pórek na kolečka, včetně zelené části, plechovku žampionů i se sosem, olivy nakrájené na půlky, bazalku. Vrátíme porce kuřete. Podlijeme zbylým vývarem, pečeme (porce kuřete obracíme dle potřeby) až je kůrka křupavá. Kdo si hlídá cholesterol, kůži z kuřete při přípravě odstraní.
Příloha - brambory, bramborová kaše, rýže, chléb.
Blanka Jestřábová, Praha 4

Kotlety
2 nebo 3 vepřové kotlety naklepeme, posolíme, potřeme obyčejnou hořčicí a na dno remosky dáme přibližně 5 dkg másla, na vymazání. Když jsou kotlety propečeny, zalijeme je 1/4 l sladké šlehačky. Po sražení šlehačky podáváme nejlépe s bramborem.

Věra Heřmanská, Mladá Boleslav

Rodinný recept na zapečené kotlety v Remosce: oběd pro 2
2 odkostěné vepřové kotlety naklepat, nesolit, opepřit, pokapat olejem a nechat v lednici do rána. Ráno kotlety vložit do Remosky, osolit, posypat Vegetou, poklást kolečky nakrájené cibule 3 cm, posypat nastrouhaným sýrem, navrch vločky másla. Hodinu péct v Remosce. Během pečení postupně podlévat půl litrem vývaru. Podávat s brambory a salátem.

Drobenkový koláč s jablky a brusinkovým džemem
25 dkg hrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg másla, 1/2 prášku do pečiva, 1 celé vejce - zpracujeme na drobenku
Jednu polovinu drobenky nandáme do vymazané a vysypané remosky, pokryjeme nakrouhanými jablky, podle chuti a potřeby dosladíme vanilkovým cukrem apod. Na několika místech dáme lžičkou brusinkový džem a posypeme (navršíme) druhou polovinou drobenkového těsta.
Karla Topičová, Praha 2

Piškot pro menší návštěvu u kávy případně bez ovoce i jako korpus na dortík
Použitý materiál: bílek, vejce, čtyři vrchem plné lžíce cukru krupice, půl balíčku vanilkového cukru (zamíchat do cukru krupice), čtyři vrchem plné lžíce polohrubé mouky, smíchané se čtvrt - ne víc - kávové lžičky prášku do pečiva, neplná lžíce rozpuštěné vlahé Hery, jedno oloupané, na kousky rozkrájené jablko, pokapané citronovou šťávou.
Vymazaná a moukou vysypaná remosková miska.
Postup: Do misky, ve které se dá šlehat (šlehám ručně, prastarou metlou z nerezavých drátů, ale je to dobře možné udělat i elektrickým šlehačem) dám bílek - třeba i starší, uschovaný v ledničce, přidám bílek z vejce, žloutek nechám stranou. Ušlehám pevný sníh, do kterého dobře zašlehám cukr, pak opět zašlehám dobře žloutek; postupně zamíchávám mouku zároveň s jablkem a tukem. Hmotu dám do pečící misky a za 20 min. je upečeno. Remosku (záleží na tom jak peče) příp. na chviličku vypnu - asi na min. - opět zapnu a pak nechám ještě "dojít" chvilku po upečení. Nepřipaluje se a se vším postupem, přípravou to netrvá ani hodinku i s pečením.
Piškot se dá jen pocukrovat, či polít čokoládovou polevou, je vláčný a měkký a vydrží tak i několik dnů. Toto je recept mé maminky, tudíž skoro sto let starý.
Karolinka Kvasničková, Pardubice

Velikonoční krončo
10 gumových rohlíků pokrájených na kolečka, 8 celých syrových vajec, 1 velké uzené koleno (příp. 3/4 kg uzeného bůčku), 4 stroužky utřeného česneku, 1 velká hrst majoránky, 10 dkg rozpuštěného másla, pepř, sůl, vývaz z kolena, libovolné množství posekaných čerstvých mladých kopřiv (množství přibližně srovnatelné s obsahem 1 sáčku mraženého špenátu).
Rohlíky zalijeme polovinou vývaru z masa a zamícháme. Po chvilce přidáme vejce, na kousky nakrájené uvařené koleno, máslo, koření a kopřivy. Promícháním vznikne kašovitá hmota, kterou nalijeme do vymaštěné remosky. Je-li hmota tuhá, zředíme ještě vývarem. Zapékáme až se vytvoří zlatá kůrčička. Je stejně chutné teplé i studené. Jako příloha je vhodná čerstvá nebo nakládaná zelenina.

Koláč
25 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 12,5 dkg cukru (moučka), 12,5 dkg Hery (změklé) a 1 vejce.
V míse vypracuji těsto, kousek dám stranou. Do vymazané a moukou vysypané remosky dám těsto, vytvaruji trochu okraje a dám náplň. Navrch pokládám kousky těsta, které jsem dala stranou (splácnu na malé placičky).
Náplň: 1) všechny druhy ovoce, 2) tvarohová: 25 dkg tvarohu, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce vanilkového pudingu, hrst rozinek.
Rychlý, výborný, nejlepší z letních jablek a s tvarohovou náplní.
Ing. Jana Macounová, Praha 4

Plátky dvou chutí
maso např. vepřové, hovězí, kuřecí atd., salám, žampiony, šunka, sýr plátkový, máslo, strouhaný sýr.
Postup: Maso nakrájíme na malé plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Pak si maso rozdělíme na dvě poloviny. Na jednu polovinu dáme: salám a žampiony a maso přehneme.
Na druhou polovinu dáme: plátek šunky a plátek sýra a opět přehneme. Plátky dáme s kousky másla na pekáč nebo do remosky a pečeme do měkka. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem. Každý strávník dostane na talíř 2 plátky masa (každý s jinou náplní). Jako přílohu podáváme hranolky s oblohou.

Ondráš
vepřové maso, brambory, vejce, sůl, hladká mouka, česnek, majoránka.
Postup: Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Z brambor, mouky, vajec, soli, majoránky a česneku uděláme bramborákové těsto. Připravené maso obalíme v bramborákovém těstě a dáme do remosky na rozpálený tuk. Opečeme po obou stranách do měkka. Příloha: vařené brambory.

Sýrové koule
40 dkg sýru Eidam, 5 dkg šunky, 2 kusy žampionů, 1 vejce, 2 lžíce kukuřičného škrobu, tymián, chili koření, sůl, bílý pepř, olej. Omáčka: bílý jogurt, majonéza, sůl, pažitka.
Postup: Sýr nastrouháme nadrobno, nakrájíme nadrobno šunku a žampiony, přidáme vejce, ochutíme solí, chili kořením, bílým pepřem a nakonec přidáme kukuřičný škrob. V remosce smažíme na oleji. Omáčka: pažitku nakrájíme nadrobno a smícháme s jogurtem, majonézou a solí.

Kiwi řezy
6 vajec, 25 dkg cukru moučka, 25 dkg polohrubé mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 1 šlehačka, 1 bílý jogurt, kiwi. Rosol: 1/2 litru kiwi zonky, 15 dkg cukru, 1 vanilkový pudink
Cukr, vejce - ušleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a ušlehaným sněhem. Dáme do vymazané a vysypané formy a dáme do remosky upéci. Necháme vychladnout. Ušleháme šlehačku, přidáme jogurt a zamícháme. Dáme na upečený piškot. Poklademe nakrájeným kiwi na kolečka a zalijeme uvařeným rosolem. Rosol si připravíme ze zonky, cukru, vanilkového pudinku. Vše povaříme jako pudink.

Kočičí oči
1 balíček piškotů, 10 dkg másla, 15 dkg cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 15 dkg polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 5 lžic mléka, sníh ze 2 bílků, trochu kakaa, marmeláda
Piškoty slepujeme vždy dva a dva plochou stranou k sobě marmeládou. Máslo, cukr, žloutky, rum a kakao utřeme. Přidáme sníh a mouku s práškem do pečiva. Zamícháme a dáme do vymazané a vysypané formy na "srnčí hřbet" nalijeme část těsta. Na těsto naskládáme slepené piškoty, a to ve dvou řadách. Potom nalijeme zbytek těsta a upečeme. Těsto by mělo být hustší, aby piškoty nevyplavaly. Hotový moučník vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Moučník se snažíme krájet tak, abychom uprostřed překrojili slepené piškoty, které se pak podobají kočičím očím.

Hovězí roláda s pikantní náplní
1 balení Hovězí omáčky KNORR Aromat KNORR, 1 tenčí plát z hovězího masa (1/2 kg), 6 dkg moravské klobásy, 2 vejce, 2 polévkové lžíce sterilovaného hrášku, 1 červená paprika, 1 větší nakládaná okurka, 3 polévkové lžíce oleje, sůl a pepř.
Postup: Plát z hovězího masa naklepeme, osolíme a opepříme. Klobásu, papriku a okurku nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a umícháme s vejci za tepla. Vzniklou náplň ochutíme Aromatem KNORR, dáme na připravený plát masa a zavineme. Roládu převážeme provázkem, vložíme do pekáče a pečeme v remosce do měkka. Ze směsi balení Hovězí omáčka KNORR a vody připravíme šťávu, kterou v průběhu pečení přilijeme k roládě a dusíme společně. Upečenou roládu nakrájíme na porce, dáme na talíře a šťávou podlijeme, aby vznikla omáčka.
Ludmila Pekárková, Třebíč

Králík s brambory
Remosku vymastíme máslem a dáme do ní naporcovaného králíka. Maso potřeme česnekem se solí a hořčicí. Na to dáme velkou vrstvu syrových brambor nakrájených na tenké plátky. Brambory osolíme a zase dáme utřený česnek. Vše zalijeme 1/4 l šlehačky. Pečeme až jsou brambory do zlatova a maso měkké. Jako přílohu zeleninový salát.
Jiřina Pazderková, Velké Meziříčí

Vepřové maso na šlehačce
Plátky vepřového masa (z krkovičky, libového bůčku) naklepeme a narovnáme do olejem vytřené misky. Osolíme a opepříme. Dále přidáme vrstvu nakrájené cibule a na plátky nakrájené syrové brambory (asi 1 cm silné). Je možné dvě i více vrstev. Vše zalijeme 1/4 l šlehačky. V remosce zapečeme 1 až 1 a 1/2 hodiny.
Květuše Medová, Chýnov

Kuře na černém pivu
Porce kuřete (ať s kostmi nebo vykostěné) vložíme na dno remosky - mírně posypeme např. grilovacím kořením (příp. též AROMA MIX-Kotanyi) - zalijeme černým pivem (1/4 litrem i více) a pečeme. V průběhu můžeme pivem maso polévat. Pečeme doměkka. Jako přílohu můžeme podávat knedlíky (brambory) se zelím, bramborovou kaši nebo další přílohy podle vlastní chuti.
Miloslav Med, Chýnov

Kuře na smetaně
Potřebujeme: 1 celé kuře, 20 stroužků česneku, šlehačku, 40 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, remosku
Kusy kuřat prosolíme. Kuře musí být vykostěné a zbavené veškerého ??? - jen čisté maso. Stroužky česneku nakrájíme na tenká kolečka. Do remosky střídavě proložíme vrstvu kuřecího masa, vrstvu česneku směrem nahoru. Potom smícháme šlehačku s tvrdým nastrouhaným sýrem a prolijeme. Pečeme 1 hodinu. Podáváme nejlépe s kari rýží.
Sylvie Bláhová, Blansko

Rajská pizza
2 malé rajské protlaky, 1 kondenzované mléko, 2 vejce, 15 dkg celozrnné pšeničné mouky, 2 utřené stroužky česneku, dobromysl, sůl a pepř smícháme a nalijeme do zapékací mísy. Pečeme asi 20 minut a těsně před dopečením hustě posypeme strouhaným sýrem.

Plněné cuketové nebo okurkové soudečky
Mladé oloupané cukety nakrájíme na kousky asi 5 cm, vydlabeme je, osolíme a naplníme okořeněným mletým kuřecím nebo krůtím mase. Dáme do remosky, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec přilijeme 3 dl smetany, ochucenou sojovou omáčkou a prohřejeme. Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

Rychlý barevný nákyp
Čtvrtky menších brambor uvaříme v páře do poloměkka. Smícháme s hráškem a sterilovanou pokrájenou červenou paprikou. Dáme do vymazané remosky a zalijeme 1/2 l mléka, ve kterém jsme rozmíchali 1 vejce a sáček žampionové polévky. Zapečeme a na talíři posypeme sýrem a pažitkou.
JUDr. Z. Havelka, Hradec Králové

Perník
Potřebujeme: 15 dkg švestkového povidla, 2 vejce, 25 dkg mletého cukru, 1 polévkovou lžíci kakaa, 1/8 l stol. oleje, 50 dkg polohrubé mouky, prášek do perníku, 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru, skořici, 0,5 l mléka, vanilku.
Ručně nebo ručním šlehačem utřeme v misce švestková povidla, vejce, cukr, přidáme pak kakao, olej, polohrubou mouku, prášek do perníku, prášek do pečiva, skořici, citronovou kůru, vanilku a mléko. Vše se smíchá a vyleje do vymaštěné pánve remosky, kterou před tím vysypeme ještě hrubou moukou.
Varování pro kuchaře! Těsto při pečení značně nakyne a tak počítat s 5 cm rezervou v remosce. Pečeme kolem 30?40 minut, nutno hlídat objem!

Jáhle
Potřebujeme: 25 dkg jáhel, malou hlávku zelí, 5 dkg slaniny, cibuli, mořskou sůl
Jáhle povaříme ve vodě do měkka a zároveň si podusíme zelí. Jáhly pak dáme do vymaštěné remosky a promícháme s uvařeným ochuceným zelím a zapečeme asi 30 minut. Před podáváním na talíř si připravíme smaženou cibulku se slaninou, kterou pak poléváme porce na talíři.
Lubomír Trojek, Opava

Omeleta s olejovkami
Přísady: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 3 vajíčka, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce mléka, 1 krabička olejovek, 10 dkg mraženého zeleného hrášku, 10 dkg tvrdého sýru zn. Eidam
Postup: Remosku vymažeme olivovým olejem, vložíme na malé kousky nakrájenou cibuli, nalijeme směs ze 3 vajec, strouhanky a 3 lžic mléka. Poté poklademe olejovkami z jedné krabičky a zeleným mraženým hráškem. Necháme 20 minut péci, načež posypeme vše strouhaným 30% eidamem a znovu na 15 minut dáme zapéct.
Věra Krausová, Praha 4

Rozpíčky naší Hanky
Rohlíky (i starší) rozpůlit napříč, rozkrojit i podélně. Spodní polovinu rohlíku potřít kečupem, kousky česneku, položit plátek šunky, nastrouhat trochu uzeného sýru a překrýt vrchní polovinou rohlíku. Tu na povrchu potřít kečupem, mírně posypat oreganem a na povrch opět nastrouhat uzený sýr. Spíchnout párátkem a dát zapéct do křupava do remosky. Hodně čerstvé zeleniny na talíři k rozpíčkům - rajčat, papriky, pórku, cibule, atd., atd. jen prospěje.

"Božský vrany" = "zapékaní andělíčci"
500 g sáček italských těstovin zn. GHIGI (motýlci nebo mašličky se jim přezdívá lidově) uvařit ve slané vodě podle návodu, scedit, posypat 1?2 lžičkami Podravky, 2 lžičky oleje přidat, lehce promísit.
400 g uzeného masa nakrájet na kostičky (nebo 300 g šunkového salámu + 100 g anglické slaniny), 100 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku přidat spolu s hrstí krájeného pórku a hrstí libečkové nati, pažitky a zelené petrželky. Vše smísit a vsypat do olejem vymazané hluboké remoskové mísy GRAND, přiklopit rozehřátým topným tělesem a zapéci do růžova.
6 až 8 vajec rozšlehat, nalít na zapečené těstoviny a povrch posypat strouhaným uzeným sýrem. Zapéci do křupava - kdo chce výraznou kůrčičku, na povrch přidá pár kapek oleje navíc.
Podávat s čerstvou zeleninou, saláty, přírodní rajčatovou šťávou.
P.S. Tento recept dělám často v létě v Grand remosce, umístěné na balkoně. Zelenými natěmi nešetřím, v zimě užívám sušených.
Hanka Štěpánková, Hustopeče