číslo 20/2001
vychází 7. května

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 19. 5. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Dalibor

Na počátku 70. let 19. století se Bedřich Smetana vrátil z dlouhodobého pobytu ve Švédsku a z koncertních cest po Německu a Holandsku domů. A samozřejmě se hned zapojil do českého kulturního života: působil jako klavírista, dirigent, hudební kritik Národních listů, své jméno spojil i s Hlaholem a Uměleckou besedou. Vrátil se do atmosféry, kdy se v souvislosti s právě otevřeným prvním samostatným českým - Prozatímním divadlem začaly vést diskuse či dokonce spory o podobu české opery. V té době je také hrabětem Harrachem vypsána soutěž na českou operu a Bedřich Smetana píše Branibory v Čechách. Hodnotící porota mu přiznala cenu 600 zlatých. Braniboři byli ale uvedeni až po dvou a půl letech. V mezidobí však skladatel nezahálí, komponuje Prodanou nevěstu. Pak následuje další titul, k němuž jako předloha posloužila známá pověst o Daliborovi z Kozojed.

Bedřich SmetanaPremiéra Dalibora měla být vyvrcholením slavného dne v českých dějinách - položení základního kamene k budoucímu Národnímu divadlu. Konala se 16. května 1868 v Novoměstském divadle. Opera však byla přijata s rozpaky a v dalších dnech začali Bedřicha Smetanu ostře napadat jeho odpůrci: "hypermoderní, zrůdné umění wagnerovské!", "nezáživná cizota"... K tomuto odporu se přidali, bohužel, i někteří Smetanovi přátelé. Byť skladatel i opera upadli v nemilost (Dalibor se dočkal pouze šesti repríz), Bedřich Smetana se i přesto nechal slyšet: "Snad přece přijde pro tuto operu čas poznání!" Přišel, Dalibor však musel na pochopení čekat téměř 20 let; nově byl nastudován 1886 už v Národním divadle, dva roky po skladatelově smrti. Další satisfakce se opera dočkala v ND v roce 1900 pod taktovkou Karla Kovařovice a rovněž zásluhou Gustava Mahlera. Ten uvedl Dalibora v době, kdy byl prvním kapelníkem hamburské opery a pak také jako ředitel Dvorní opery ve Vídni.

Vy si můžte operu poslechnout v nahrávce Supraphonu z roku 1950. Pod taktovkou Jaroslava Krombholce uslyšíte Marii Podvalovou jako Miladu, Beno Blachuta v roli Dalibora a mnohé další.

VĚRA PLHOŇOVÁ