číslo 20/2001
vychází 7. května

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Mlčení jehňátek

Kdo by si nepamatoval na mrazení v zádech provázející děsivé úsměvy a chladný zkoumavý pohled doktora Lectera ve filmu Jonathana Demmea Mlčení jehňátek! Oscarový hit nyní pohotově u příležitosti Hopkinsovy návštěvy v Praze nabízí na kazetách Bonton Home Entertainment.

Záběr z filmu Mlčení jehňátekMlčení jehňátek ohromuje především režisérem důmyslně budovanou mrazivou atmosférou, jež prakticky nenechá diváka vydechnout. Obávaný zločinec doktor Lecter tu však není za tupé a nenávistné vrahouny, nýbrž za mimořádně inteligentního vzdělaného člověka, jenž pouze volí ke svým odvetám nezvyklé prostředky. Mimo jiné i mladičkou psycholožku, která přichází do vězení s Lecterem rozmlouvat o jeho stavu, ale postupně ztrácí jistotu a uvědomuje si, jak je svým pacientem dokonale ovládána a dokonce k němu přitahována.
Strhující stavba příběhu a napětí v obraze, dialozích i kresbě postav činí z Mlčení jehňátek výtečnou podívanou, po níž se málokdo dokáže chladnokrevně podívat do ztemnělé chodby ve vlastním domě...

Herecký výkon Anthonyho Hopkinse dokazuje, jak širokou škálu vyjadřovacích prostředků tento herec má, dobře mu sekunduje i Jodie Fosterová (na rozdíl od Julianne Mooreové v druhém díle Hannibala, právě přicházejícím do kin). Jestli se chcete kvalitně bát, není k tomuto účelu vhodnější kazety než právě této.

JANA PODSKALSKÁ