číslo 20/2001
vychází 7. května

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Luboš ProcházkaLuboš Procházka, hlasatel a moderátor Českého rozhlasu - Regina

Vaše cesta k mikrofonu?
Já jsem chtěl v rozhlase pracovat už od malička. Moc mě to "médium" přitahovalo. Na střední škole jsem čistě náhodou napsal dopis tehdejšímu šéfredaktorovi Reginy Jiřímu Černohorskému, ve kterém jsem ho požádal, jestli bych si rozhlasovou práci u nich v rádiu mohl zkusit. A vyšlo to! Stal jsem se spolupracovníkem Reginy a připravoval jsem telefonické příspěvky do zpráv z regionu Mníšek pod Brdy a Dobříš. Nynější šéfredaktor Reginy Karel Zajíc mi pak umožnil dělat práci moderátora proudového vysílání. Většinu pořadů si připravuji sám a sám si je také odbavuji do vysílání. Je to velká zodpovědnost, když moderujete a zároveň musíte pouštět písničky, znělky a různé příspěvky! Je to ale také velké dobrodružství! Poznáte zajímavé lidi a zažijete nečekané chvíle.

Vaše rozhlasová "nej"?
Tak těch je mnoho. Třeba nejmilejší host. Už dvakrát se mi podařilo na Reginu pozvat zpěváka Karla Gotta, který si ve svém nabitém programu našel čas a přišel vlídným slovem potěšit posluchače. Pokud mám hovořit o nejlepším trapasu, tak ten se mi přihodil o vánočních svátcích v roce 1999. Ve studiu na mixážním pultě nám začal v živém vysílání hořet svícen a mě nenapadlo nic jiného, než své kolegy zavolat o pomoc přes éter. Pak jsem začal koktat a radši pustil písničku. Pokud budu hovořit o nejhezčích zážitcích v rozhlase, tak ty prožívám každé léto. Mám rád, když mohu potěšit dovolenkáře pod stanem a na chalupách příjemnou muzikou a ještě příjemnějšími informacemi. Často vyrážím do autokempů a rekreačních středisek v Praze a okolí a natáčím s lidmi různé ankety a zajímavosti. Zjišťuji také stav vodních toků a jejich teploty. Vše poté ve studiu sestříhám a smíchám a vznikne rubrika "Léto s Reginou". Loni v létě jsem také připravoval telefonické reportáže z Anglie a Itálie, kde jsem byl na dovolené.

Co vás drží nad vodou?
Především rodina a přátelé. A také práce v rozhlase, kterou mám moc rád. Nad vodou mě také drží městečko, kde bydlím. Jmenuje se Mníšek pod Brdy. Dodává mi energii a často mě inspiruje k nějaké zajímavé reportáži.