číslo 20/2001
vychází 7. května

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Nick Cave v roce 2001? Mír v duši

Charizmatický Australan Nick Cave, zpěvák, skladatel, textař, spisovatel, a když vezmeme v úvahu, že v kultovním filmu německého režiséra Wima Wenderse Nebe nad Berlínem zpodobnil sám sebe, i filmový herec, se narodil v roce 1957. První kapelu The Boys Next Door založil v polovině sedmdesátých let v Melbourne, odkud později skupina odešla do Anglie a získala - již jako The Birthday Party - kontrakt s nahrávací společností 4AD. Následovaly první desky a další stěhování, tentokrát do Berlína. Tam dal Cave dohromady novou kapelu The Bad Seeds, s níž od roku 1984 natočil už třináct alb. To třinácté, vydané na začátku dubna pod názvem No More Shall We Part, potvrzuje trend patrný v Caveově diskografii od začátku devadesátých let - někdejší rockový rebel se nám před ušima (a díky jeho častým koncertům v Praze i před očima) proměnil v šansoniéra.

Je možné, že Caveova nová tvář je výsledkem osudového okamžiku, který nastal už v roce 1989, kdy skupina The Bad Seeds v rámci koncertního turné k albu Tender Pray zavítala do Brazílie. Jedním z důvodů, proč se tehdy Cave rozhodl vystupovat právě zde, byl film režiséra Hectora Babenka, líčící drsný životní příběh desetiletého chlapce ze Sao Paula. Toto město životem notně znavenému Caveovi učarovalo už ve filmu a zcela jeho atmosféře, kultuře a temperamentním obyvatelům propadl poté, kdy ho navštívil. Za jeho rozhodnutím nějaký čas tu žít však bylo i seznámení s půvabnou módní návrhářkou Viviane Carneirovou. Také ona jistě vybouřenou hvězdu ovlivnila; každopádně už album The Good Son, které Cave pod vlivem pobytu v Sao Paulu natočil na přelomu osmdesátých a devadesátých let, neslo známky jistého zklidnění.

Vzhledem k tomu, že Cave společně se The Bad Seeds už 26. května vystoupí v pražském Veletržním paláci, rýsuje se nám jedinečná možnost posoudit, v jakém rozpoložení se jeden z nejvýraznějších hudebníků posledních let nachází v současné době. Leccos se však dá vysledovat z jeho desek - od The Good Son po No More Shall We Part. Caveova hudba a texty už nejsou jen syrovým zpodobněním utrpení lidské existence, jsou smířlivější, pokornější. Na prahu nového tisíciletí zkrátka máme co dělat s vyzrálou osobností.

MILAN ŠEFL

(Nick Cave & The Bad Seeds vystoupí ve Veletržním paláci v Praze v sobotu 26. května od 20 hodin. V roli "předskokana" se představí Dave Graney)

Starší skladby Nicka Cavea (na snímku) si můžete poslechnout na ČRo 2 - Praha v pondělí 14. května po 21. hodině