číslo 18/2001
vychází 23. dubna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


JSEM KRÁSNÁ, ALE NE DOST

Jsem krásná, ale ne dost

(Pokračování z čísla 15/2001)

Rozhovor s primářem plastické chirurgie v Lékařském domu v Praze, MUDr. Vlastimilem Víškem byl převzat z pořadu Životní styl, který můžete slyšet dvakrát denně, a to v pracovních dnech premiéru v 9.50 a reprízu ve 14.50 hodin, v sobotu v 6.50 a v 8.50 hodin, v neděli v 8.50 a v 10.50 na frekvencích Českého rozhlasu Regina.

Když dáma podstoupí celkovou rekonstrukci obličeje, za jak dlouho bude "moci znovu na ulici"?
Základní chirurgické léčení trvá deset, maximálně čtrnáct dnů, takže po dvou týdnech už pacientka může ven. Pokud má delší vlasy, zamaskuje jimi některé čerstvé jizvičky.

Jak se operují oční víčka?
Operace horních víček spočívá v odstranění nadbytečného pruhu kůže, který je obvykle asi jeden a půl až dva centimetry široký. Většina pacientek ale také mívá nad vnitřními koutky taková vyklenutí. Působí je tlačícící se tukové váčky zespoda. Takže my musíme tím pádem rozpoltit kruhový oční sval a váčky odstranit. Pro plastického chirurga je to běžná rutinní záležitost. Mnoho žen mívá ještě nejen kožní, ale i tkáňové přebytky v oblasti zevní třetiny horních víček. Operace horních víček se obvykle provádí v místním znecitlivění. Zákrok na obou víčkách současně trvá asi padesát minut a léčení je poměrně jednoduché. Pacientka si první dva dny po operaci přikládá studené obklady, po dvou dnech může nasadit brýle proti slunci a i se stehy, které jsou velmi jemně založeny do kůže víčka, může jít na procházku. Stehy se vyndávají po šesti dnech a po této době je pacientka v podstatě zdráva.

Co se týče operativy dolních víček, to je problematika z chirurgického hlediska trošičku složitější. Budeme hovořit opět o tukových váčcích. Jsou dvě možnosti, jak ten problém odstranit. Jednak je to klasická operace, prováděná už desítky let, která spočívá v řezu skalpelem těsně pod řasami. Řez končí asi centimetr za zevním koutkem v nějaké vrásce. Odtud se vypreparuje, uvolní přebytečná kůže s vráskami a pronikne se skrze sval k tukovým váčkům. Ty se odstraní ze tří komůrek a všechno se sešije. Nejmodernější metoda, jak upravit dolní víčka bez rizika následků je tvz. transkonjuktuální plastika, kdy ony tukové váčky odstraňujeme pomocí laserového skalpelu skrze sliznici spojivky.

To ale zní nebezpečně?
Zní to sice nebezpečně, ale je to metoda nesmírně elegantní. Trvá asi čtvrt hodiny, než se spraví jedno víčko a doba zákroku se proti klasické operaci zkracuje asi na třetinu. Je to způsob daleko jednodušší, je ovšem zapotřebí provádět ho nejmodernější technikou, tzn. laserovým skalpelem. Bez něj to není možné. Léčení také trvá sotva týden a pacientka je pak zcela fit.

A teď nos. Od vás znám ale historku, že jsou i lidé, kteří si, na první pohled nesmyslně, chtějí nos nechat zvětšit. Na tomto místě mě zajímá, odkud se v takových případech bere - nazvu to po svém - materiál?
Materiál je místní. My můžeme v rámci plastiky pohybovat jak nosními kůstkami, které oddělíme od sousedních kostěných tkání, tak i chrupavčitou tkání. Co se týká toho teoretického zvětšení nosu, což je tedy dost neobvyklá záležitost, ale může se to vyskytnout, tam jsou následující možnosti. Buďto se vkládají silikonové implantáty anebo druhou variantou je chrupavčitý implantát z ucha nebo z chrupavky žebra. Varianta třetí je kostěnný implantát z lopaty kosti kyčelní, čili teoreticky se nos dá zvětšit.

RENATA MŇUKOVÁ