číslo 17/2001
vychází 17. dubna

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Kid z postfreudovské doby

Téma úspěšného, ale osamělého manažera, kterému napraví hlavu dívka popřípadě děcko, vídáme v amerických filmech často. Zaujalo i režiséra Jona Turteltauba, jehož Kida nyní nabízí společnost Warner Home Video.

Bruce WillisKid, pohrávající si s motivem přátelství mezi dospělým mužem a malým chlapcem, přiznává - přinejmenším už jen názvem - blízkost s proslulým stejnojmenným Chaplinovým snímkem. Turteltaubův film je ovšem usazen v poloze podstatně hravější a růžovější nežli někdejší černobílý snímek smutného komika. I zde sice zprostředkovává dítě osamělému muži kontakt s vlídnějším a zábavnějším světem, nicméně ani jeden z nich rozhodně netrpí nouzí, natož aby žili na ulici a ulicí. Mimořádně schopný osobní poradce má přepychový dům, fantastický bourák a zájem vlivných klientů. Zničehonic se však odkudsi vynoří zavalitý hošík s červeným letadýlkem a donutí milého suveréna zamyslet se nad tím, proč je ke všem tak nepřístupný, nemá psa ani kočku, nestýká se s rodinou a k milující přítelkyni chová city řekněme opatrné. Jaké je navíc jeho překvapení, když zjistí, že hošík je vlastně on sám v dětském vydání přicházející mu připomenout několik klíčových momentů ze školních let i rodinného života. Vrátit sobě samému ztracenou víru v sebe i v lásku a blízké není však jen tak.

V hlavní roli se představuje Bruce Willis (v tyto dny usilovně stíhaná hvězda natáčející u nás nový film Hartova válka - ve Warner Home Video to uměli načasovat!), který obdařil svého nepřístupného kousavého ironika půvabným humorem a výmluvnou mimikou. Především kvůli němu stojí za to tuhle lehce "freudovskou" komedii o zákeřných psychických blocích z dětství zhlédnout.

JANA PODSKALSKÁ