číslo 17/2001
vychází 17. dubna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 23. 4. 2001 ČT 2 - 22.55 hodin

Sergio Leone: režisér, který bořil konvence

Mimořádně objevný dokument přibližuje osobnost slavného italského režiséra Sergia Leona (1929-1989) nejen ukázkami z jeho filmů, ale také výpověďmi nejbližších příbuzných i spolupracovníků, ať již jsou to herci Clint Eastwood či Rod Steiger, kameraman Tonino delli Colli či hudební skladatel Ennio Morricone (jemuž ČT nedávno rovněž věnovala dokument). Hudební složka, která výrazně podporuje sugestivní vyznění Leonových děl, vznikala dokonce ještě před samotným natáčením - Leone měl svůj projekt tak podrobně rozpracovaný a dovedl o něm natolik poutavě Sergio Leonevyprávět, že Morricone mohl začít skládat hudbu, která pak ovlivňovala samotné natáčení, zvláště pak rytmus jednotlivých scén. Sergio Leone proslul jako bořič ustrnulých konvencí, zejména westernových. Byl to on, kdo vnesl téměř ritualizované pohyby, obřadnou pomalost, nejednoznačné charaktery postav. Zejména western Tenkrát na Západě vstoupil do dějin nejen svého žánru. Mistrovsky gradovaný příběh, obsazený hvězdami své doby (Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinalová), dodnes slouží jako příklad jedinečné střihové skladby. Dalším velkolepým, vypravěčsky složitě členěným projektem byla gangsterská sága Tenkrát v Americe, dodnes u nás bohužel neznámá.

Leone se neuměl šetřit, pracoval bez ohledu na stupňující se zdravotní problémy, byl proslulý svou neústupností, bazírováním na detailech. Když začal promýšlet příběh z obleženého Leningradu (a dokument líčí nepochybně úžasné režisérovy vize), ještě netušil, že již nedostane šanci jej realizovat. Těsně před uzavřením smlouvy s americkými producenty zemřel na selhání srdce. Bylo mu pouhých 60 let.

JAN JAROŠ


Úterý 24. 4. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

Zázrak lásky

Unikátní koprodukční dokument spojil dohromady tři legendy filmu. Dva věhlasné kameramany - Lennarta Nilssona a Svena Nykvista. Tím třetím byl producent Bo G. Erikson, který do projektu angažoval věhlasné televizní společnosti - BBC, ZDF, WBGH/PBS, ARTE, NHK, RAI a SVT. A tak se pomocí ojedinělých snímacích technologií zrodil snímek o síle a moci lásky a schopnostech lidské reprodukce z velmi emotivního, ale zároveň navýsost vědeckého pohledu.


Středa 25. 4. 2001 NOVA - 20.00 hodin

Se zavázanýma očima

Hrdinkou televizního thrilleru je úspěšná krasobruslařka Katrin, jejíž radost z úspěchů a vítězství kalí neznámý nepřítel. To, co začíná jako pouhá bolestivá nepříjemnost, kdy někdo hodí dívce z hlediště kytici růží plnou nastražených žiletek, se mění v opravdovou tragédii. Přestože je totiž najat osobní strážce, bývalý policista Alex Ziegler, nepodaří se mu Katrin uchránit a neznámý násilník ji po dalším vítězném turnaji těžce zraní. Dívka sice přežije, ale oslepne. Zatímco se učí pohybovat doma i venku, Alex, který dívku miluje stejně jako ona jeho, zuřivě pátrá po pachateli útoku. Věrně přitom stojí při odvážné dívce, která se přes svůj handicap vrátí na led i k závodění. Řízena vysílačkou, se sluchátky na uších se pouští do nejtěžšího krasobruslařského vystoupení v životě. Režie Marijan D. Vajda. Hrají Ursula Buschhorn, Herbert Knaup, Tina Engel, Wilfried Baasner a další.


 Čtvrtek 26. 4. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

"Z těch hokejek by mohly být i kvéry..."

Legenda českého hokeje Dominik Hašek, už řadu let hvězda severoamerické NHLTvůrci snímku Hokej!!! (režie Petr Jančárek) soudí, že jejich dokument je navzdory názvu "spíše o historii, politice a české povaze". Mají pravdu; však i Jaroslav Seifert napsal v roce 1938, kdy jsme na pražském mistrovství světa porazili Německo, verš "...z těch hokejek by mohly být i kvéry..." Vzápětí po onom vítězství přišla mobilizace, poté Mnichov. Další dějinné okamžiky: V každé učebnici dějepisu se dnes dočteme, že hokejové události jara 1969 znamenaly definitivní razítko na normalizaci. Méně už je známo, že čeští hokejisté již v roce 1911 na evropském mistrovství úspěšně reprezentovali Čechy, ač tehdy ještě byla idea samostatného státu v nedohlednu. Těsně po únoru 1948 skončil náš reprezentační tým v komunistickém kriminále, na mistovství světa se přesto hrálo o medaile... Zkrátka - hokej v Čechách opravdu nikdy nebyl jenom sportem - vždy měl ještě nějaký další rozměr. Za zhruba sto let existence hokeje se u nás přinejmenším šestkrát změnil režim, sinusoida životní úrovně a bůhví které další sociologické parametry - hokejové národní mužstvo však za všech okolností zůstávalo středem zájmu veřejnosti a v mnoha důležitých historicko-politických momentech dokonce fungovalo "dějinotvorně".

Nejsledovanějším pořadem v historii České televize byl přenos finálového zápasu hokejového turnaje na Olympiádě v Naganu. Přestože se hrálo od páté hodiny ranní našeho času, u televizorů sedělo na pět milionů lidí. Bylo to mnohem víc, než kdy sledovalo nejatraktivnější zápasy fotbalového národního mužstva, mnohonásobně víc než nejzajímavější discipliny na letních olympiádách, o dalších sportovních, uměleckých či publicistických hitech nemluvě.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Pátek 27. 4. 2001 ČT 1 - 20.30 hodin

Jih proti Severu

Adaptace bestselleru Margaret Mitchellové Jih proti Severu patří k nejoblíbenějším filmům. Mitchellová (1900-1949) začala psát Jih proti Severu v roce 1926, kdy utrpěla při jízdě na koni vážný úraz, který zanechal trvalé následky. Materiál získala ze vzpomínek svých příbuzných, zejména od otce, který byl jeden čas předsedou Atlantské historické společnosti. Původně nezamýšlela své dílo zveřejnit, ale naštěstí k tomu došlo v roce 1936. Kniha se stala nesmírně populární. Nezávislý producent David O. Selznick zakoupil filmová práva měsíc po její publikaci. Natáčení bylo zahájeno na sklonku roku 1938 rozsáhlou scénou požáru Atlanty, založeného ustupujícími jižanskými vojáky, aby konfederační muniční sklady nepadly do rukou Unie. V té době Selznick neměl ještě obsazenu postavu Scarlett O'Harové. Natočil kamerové zkoušky s více než 400 adeptkami a nakonec si vybral Vivien Leighovou. O tom, že Rhetta Butlera bude hrát Clark Gable, celkem nikdo dopředu nepochyboval.


Sobota 28. 4. 2001 PRIMA - 21.40 hodin

Jak se seznámit

Americký finanční expert Anthony Wayne, zkušený harcovník z Wall Streetu, dostal za úkol posílit tým jisté mezinárodní společnosti v Paříži. Do nástupu mu zbývá měsíc a on ho využije k poznávání krás města nad Seinou. Náhodou potkal půvabnou, leč nepřístupnou Nicole. Ta má právě potíže s domácností,protože ji opustila služka. Anthony neváhá a uprázdněné místo přijme, aby se dostal do blízkosti své vyvolené. Čeká ho tam spousta potíží včetně Nicoliny rozmazlené svéhlavé dcerky. Zaměstnavatelka ani sluha ovšem zatím netuší, že se zanedlouho mají stát kolegy v jednom podniku... Režie Ian Toynton. Hrají Martin Sheen, Jacqueline Bissetová, Jean-Pierre Cassel, Victoria Shaletová a další.


Neděle 29. 4. 2001 NOVA - 21.05

Mys hrůzy

Robert De NiroAmerický psychologický thriller o minulosti, která se vrací jako bumerang, aby tragicky zasáhla do života úspěšného právníka Sama Bowdena. Na jeho počátku opouští Max Cady vězení, kam byl před čtrnácti lety odsouzen za znásilnění. Je odhodlán pomstít se svému tehdejšímu obhájci Samu Bowdenovi, který ve snaze potrestat zločin zatajil soudu důležitý důkaz svědčící v jeho prospěch. Jeho plán je nelítostný a promyšlený. Nejprve Samovi, jeho ženě Leigh a patnáctileté dceři Dannielle znepříjemní návštěvu kina, potom za ně zaplatí v cukrárně, a teprve na druhý den Sama osloví a připomene mu minulost. S každým dalším Maxovým objevením atmosféra nejistoty stále více přerůstá v napětí a strach... Režie Martin Scorsese. Hrají Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis a další.