číslo 17/2001
vychází 17. dubna

Zpět na obsah         

Pro každého něco


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Lilek

nebo také baklažán patří mezi plodové zeleniny jako třeba okurka, rajče nebo meloun. Tato velice stará kulturní rostlina pochází z Indie a Číny. Odtud se dostala mezi 13.-.15. století do jižní Evropy a na Balkán, kde se stala velice oblíbenou zeleninou. Plody obsahují hodně draslíku, železa a hořčíku, dále mangan, měď a zinek. Přítomnost manganu, který je aktivátorem některých enzymů, by mohla dát za pravdu i orientálním pověstem o sexuální stimulaci lilku a jeho příznivému vlivu na regeneraci pohlavních žláz. Co je však skutečně prokázáno, je jeho vliv na snižování cholesterolu v krvi a zlepšování krevního oběhu. Má až o 50 % více vlákniny než například jablko, obsahuje velké množství zdraví prospěšného pektinu. Je to vynikající zelenina při přípravě jídel při redukční dietě.

Kuchyňské využití baklažánu je opravdu široké. Ať už to jsou saláty z čerstvých plodů s olejem a kořením nebo teplé pokrmy dušené, smažené, nádivky či pomazánky. Před vlastní úpravou zpravidla zbavíme lilky jejich lehce nahořklé šťávy. Rozkrojíme je a na půl hodiny je ponoříme do osolené vody. Potom opláchneme a osušíme.

Lilek s vepřovým masem
Lilek, zbavený hořkosti oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme lilek, posolíme a zvolna smažíme asi 10 minut. Pak pánev odstavíme. Libové vepřové maso nakrájíme na menší plátky. Z jednoho vejce, 1 a 1/2 lžičky Solamylu s trochou vody na zředění si uděláme těstíčko a plátky masa v něm rozmícháme. Na druhé pánvi rozehřejeme čerstvý olej a namočené kousky masa smažíme za stálého míchání do té doby, než zbělí. Pak k masu přidáme orestovaný lilek, zalijeme 2 lžícemi sojové omáčky, přidáme 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky a na špičku lžičky Glutasolu. Směs na teple ještě promícháme a krátce posmažíme tak, aby česnek zůstal polosyrový. Jako příloha je nejlepší rýže.

Salát z pečeného lilku
Neloupané lilky propícháme vidličkou. Pak je pečeme v horké troubě asi 45 minut. Zchladlé plody oloupeme a rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši. Přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek, sůl a pepř. Pak postupně vmícháváme olivový olej až se vše spojí v jednolitou hmotu. Vychladíme a před podáváním přizdobíme rajčetem a olivami.

HANA UHLÍŘOVÁ

Rady jak zdravě žít získáte v pořadu Poradna o životním stylu, který se vysílá každé úterý na ČRo 2- Praha v 10.37